Wijgmaalse sportclubs zetten zich in voor alcohol- en drugpreventie

0 Flares 0 Flares ×

Vijf Leuvense sportclubs nemen deel aan Sportivos, een pilootproject van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD). Volleybal Berg op Wijgmaal en Voetbalclub KOSC Wijgmaal nemen deel aan het pilootproject. Zo willen ze alcoholproblemen voorkomen, drugs uit hun sportclub weren en een veilige en gezonde ontspanningsplaats zijn.

Dronken supporters, carpoolen onder invloed, agressie op het speelterrein …  Ook sportclubs kunnen geconfronteerd worden met het gebruik van alcohol en drugs en alle problemen die erbij komen kijken.  De sportdienst en de preventiedienst van de stad Leuven en het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vlaams-Brabant Oost ondersteunen de clubs waar nodig.

Drie fases, drie medailles

Het project Sportivos verloopt in drie fasen. Er is telkens een bronzen, zilveren en gouden medaille te verdienen.

In de eerste fase wordt aan alcoholpreventie gedaan.  In een vorming voor kantinepersoneel  wordt de kantinewetgeving uitgelegd. Daarnaast wordt de boodschap ‘geen alcohol onder de 16 jaar, geen sterke drank onder de 18 jaar’ in de kijker gezet. Een sensibiliserende actie  moet dan weer het veilig vervoer van en naar de sportclub promoten.

De tweede fase zal gericht zijn naar alle leden. Zo wil men werk maken van  een charter voor bestuurders, trainers, sporters en ouders, een thematische module voor in trainingen of stages en een vorming van een alcohol- en drugverantwoordelijke. Bovendien worden niet alcoholische alternatieven gepromoot.

In de derde en laatste fase streeft men ernaar dat duidelijke engagementen in het clubreglement worden opgenomen, dat er infoavonden voor sporters en ouders georganiseerd worden en dat er een BOB-systeem op poten gezet wordt.

Start eerste fase 

De kantine is de draaischijf van de club waar clubleden, sporters, supporters, medewerkers en gastploegen passeren. Het is de voornaamste plek waar alcohol wordt geconsumeerd en daarom een belangrijke schakel om te werken aan de aanpak van excessen en problemen door overmatig gebruik.

De wetgeving over alcohol en drugs in de sportclub en de kantine komt uitgebreid aan bod. Net als hoe je moet omgaan met het schenken van alcohol en het omgaan met moeilijke situaties. Deelnemers komen ook meer te weten over de effecten van alcohol- en druggebruik op de sportieve prestaties en blessures.  Daarnaast worden de gevaren in het verkeer toegelicht.

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *