Vragen ivm de lawaaihinder op de gemeenteraad

0 Flares 0 Flares ×

 

op de gemeenteraad

Naar aanleiding van de grotere lawaaihinder van de vliegtuigen voor de bewoners van bepaalde delen van Wilsele en Wijgmaal door het in gebruik nemen van de opstijgroute “Leuven Rechtdoor” , stelde gemeenteraadslid Hilde Van Wichelen op de Leuvense gemeenteraad van 26 mei de volgende 4 vragen aan het stadsbestuur:

1) Zijn jullie als stadsbestuur officieel op de hoogte gebracht  van de nieuwe opstijgroute “Leuven Rechtdoor” die sinds 6 maart 2014 in gebruik werd genomen en werd jullie advies hierover gevraagd?

2) Welk standpunt neemt het stadsbestuur in ten opzichte van de route “Leuven Rechtdoor” wanneer dit onderwerp na de vorming van de nieuwe regering opnieuw ter sprake zal komen op federaal niveau?

3) Zal Leuven deelnemen aan de samenwerking en  het overleg hierrond tussen de getroffen gemeentes Haacht, Kampenhout, Rotselaar, Tremelo, Kortenberg en Herent en eventuele acties steunen?

4) Klopt het dat de vliegtuigen op deze route op dit moment lager vliegen dan afgesproken?

Het antwoord van schepen Devlies is het volgende:

Het opnieuw gebruiken van de opstijgroute “Leuven Rechtdoor” is de uitvoering van een besluit dat in 2010 werd genomen door de federale overheid. De opstijgroute liep tot dan over het oostelijk deel van Leuven ( Bertem, Heverlee … ) en enkele actiecomités uit die buurt wilden dat de opstijgroute werd gewijzigd. Schepen Devlies beweert dat de route “Leuven Rechtdoor” eigenlijk het herstel is van een historische route die voor 2000 werd gebruikt, dat dit de minst schadelijke manier is van opstijgen omdat het gebied minder druk bevolkt is en dat opstijgen gebeurt op grote hoogte. Er is geen officiële communicatie gebeurt met de stad, volgens schepen Devlies. Als we zouden te weten komen dat de opstijgprocedure niet correct wordt uitgevoerd, kan Belgacontrol worden ingeschakeld.

Voor de bewoners van de getroffen delen van Wilsele en Wijgmaal is dit natuurlijk geen afdoend antwoord. Nadat zij al jaren het lawaai van de landende vliegtuigen moeten ondergaan, krijgen dezelfde inwoners  sinds maart nu ook nog eens de opstijgende vliegtuigen te verwerken. Dit is geen eerlijke spreiding van de lasten. En ook al vliegen de opstijgende vliegtuigen op grotere hoogte, ze zijn een stuk luidruchtiger en het lawaai houdt ook langer aan. Er zijn reeds vele klachten ingediend door inwoners bij de ombudsdienst van de luchthaven en de Groene fractie komt de volgende gemeenteraad terug op dit onderwerp.

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *