Vanaf volgend schooljaar kamperen aan de schoolpoort niet meer nodig

0 Flares 0 Flares ×

Kamperende ouders voor de schoolpoort… Ouders hadden in verschillende Leuvense basisscholen geen andere keuze als ze hun kinderen in de school van hun voorkeur willen inschrijven. “Dit is echt niet meer van deze tijd”, zegden heel wat kamperende ouders, toen ik hen enkele weken geleden een bezoekje bracht aan de schoolpoort van De Twijg. Samen met de ouders ben ik blij dat er eindelijk een oplossing uit de bus is gekomen en er vanaf volgend schooljaar in alle Leuvense basisscholen zal gewerkt worden met een digitaal aanmeldingssysteem.

Eind 2013 al beslisten het Lokaal Overlegplatform Leuven Basisonderwijs (LOP BaO) en de stad om de invoering van een digitaal aanmeldsysteem voor het Leuvense basisonderwijs te onderzoeken. Afspraken rond aanmeldingen en inschrijvingen zijn een bevoegdheid van het LOP BaO, waarin alle onderwijsverstrekkers basisonderwijs uit Leuven én een breed gamma van lokale organisaties die van zeer nabij geconfronteerd worden met (on)gelijke kansen binnen het onderwijs vertegenwoordigd zijn. De benodigde meerderheid van de onderwijs- en welzijnspartners stemt nu in met dit nieuw systeem. Vanaf schooljaar 2016-2017, de eerstvolgende inschrijfperiode, zal elke basisschool in Leuven er gebruik van maken. De stad ondersteunt het aanmeldsysteem financieel.

Schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani schetst waarom er heel wat energie gestoken werd in het overtuigen van de basisscholen: “Voor een plaats op school moeten aanschuiven is oneerlijk, oncomfortabel en onduidelijk voor ouders. Niet iedereen kan rekenen op de tijd of een netwerk van familie en vrienden om enkele dagen te kamperen voor de schoolpoort, terwijl er wel voor elke ouder een evenwaardige kans op inschrijven moet zijn. Vanaf volgend schooljaar werken we met een gebruiksvriendelijk en transparant systeem waarbij ouders meerdere scholen van voorkeur kunnen opgeven. Naast de voorkeur, wordt ook de afstand tussen de school en de woonplaats van het kind mee in rekening genomen, zodat een kind in de eigen omgeving naar school kan gaan. We willen stimuleren dat kinderen in de eigen buurt naar school kunnen gaan omdat dit de verbondenheid en leefbaarheid in de wijk versterkt. Het eenduidig systeem geeft ons bovendien de nodige informatie om de capaciteit in de Leuvense basisscholen op te volgen.”

Voor de scholen zal de aanmelding en inschrijving van leerlingen efficiënter verlopen, waardoor ook de administratieve werklast merkbaar afneemt.

Ouders zullen via verschillende kanalen door de scholen, kinderopvanginitiatieven, welzijnspartners, en de stad op de hoogte worden gebracht over  de werking van het digitaal aanmeldsysteem. De ouders van de instappers in het kleuteronderwijs krijgen een duidelijke brochure in de bus. Voor ouders die geen toegang hebben tot internet, of die hulp nodig hebben bij het aanmelden via een computer, wordt er voldoende hulp voorzien via verschillende organisaties.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *