Van ‘stress-straat’ naar ‘schoolstraat’. Groen vraagt ‘schoolstraten’ in Leuven

0 Flares 0 Flares ×

De onmiddellijke omgeving van de school afsluiten voor auto’s bij het begin en het einde van de schooldag, dat kan door een zogenaamde ‘schoolstraat’. Heel wat steden en gemeenten zijn er al mee bezig. Groen wil ook in Leuven de invoering van schoolstraten onderzoeken.

Het is vaak een drukte van jewelste in de buurt van de schoolpoort, ’s morgens en in de namiddag. Ouders willen hun kinderen (vaak met de auto) liefst zo dicht mogelijk bij de school afzetten.

Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid): “Het concept is eenvoudig. De straat voor de school wordt telkens een half uurtje afgesloten bij het begin en het einde van de schooldag. Gemotoriseerd verkeer mag er niet meer door, tenzij de hulpdiensten natuurlijk. Men heeft dit model al op heel wat plaatsen ingevoerd en de ervaringen zijn positief. Uit een enquête bij ouders, leerlingen, schoolmedewerkers en buurtbewoners blijkt dat 80% van de betrokkenen enthousiast is over het initiatief. Sinds de invoering van de ‘schoolstraat’ is er minder chaos aan de schoolpoort, minder lawaaihinder en een betere luchtkwaliteit. Een veiligere schoolomgeving zorgt ook voor meer duurzame verplaatsingen: sinds de start van het project brengen 7% minder ouders hun kinderen met de auto naar school. Op die manier evolueert de straat aan de schoolpoort van een ‘stress-straat’ naar een aangename plek voor de school. Het brengt een heel plezierig effect mee. Mensen hebben de kans om rustig te praten met elkaar, met de kinderen en met de leerkrachten, zonder steeds op hun hoede te moeten zijn voor doorgaand verkeer.”

Eén op vijf steden en gemeenten plant de invoering van schoolstraten. Het beperken of omleiden van het auto- en vrachtverkeer en het verminderen van parkeerplaatsen blijkt bij aanvang vaak een taboe. Maar eens die keuze is gemaakt, draait niemand de klok nog terug en weerklinken positieve geluiden. Onder andere Gent, Tervuren, Vilvoorde, Zwijndrecht en Wijnegem voerden de ‘schoolstraat’ reeds in.

Hilde Van Wichelen: “Wij vragen aan het stadsbestuur om het model van de ‘schoolstraat’ actief te promoten voor de verschillende scholen in Leuven. Er zijn reeds enkele Leuvense scholen die eraan denken een ‘schoolstraat’ aan te vragen. We stellen voor dat alle scholen worden gecontacteerd om te onderzoeken waar zo’n ‘schoolstraat’ kan worden ingevoerd, in overleg met de ouders, de buurtbewoners en het schoolteam.”

Meer info over schoolstraten in Gent: http://www.mobiliteitgent.be/schoolstraat

Hilde Van Wichelen, gemeenteraadslid

Meer info: 0494/31.78.81

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

2 thoughts on “Van ‘stress-straat’ naar ‘schoolstraat’. Groen vraagt ‘schoolstraten’ in Leuven

 1. Goya
  9 maart, 2015 at 12:43

  Wat een verademing zou dit zijn aan de Twijg… Maar misschien best het einde van de werken aan de Wakkerzeelsebaan afwachten, of de Casinolaan verzuipt hélemaal onder het verkeer.

  1. Hilde Van Wichelen
   9 maart, 2015 at 16:39

   Inderdaad, helemaal akkoord.

   Groeten,
   Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *