Tentoonstelling over Wijgmaals verleden in Steinerschool

0 Flares 0 Flares ×

Foto steinerschool 2

Van zondag 11 september tot 8 oktober kan je tijdens de schooldagen en op zaterdagvoormiddag terecht in de Steinerschool van Wijgmaal, de vroegere Foyer van Remy,  voor een tentoonstelling over het Wijgmaalse erfgoed en de toekomstplannen van de stad hiermee.

Foto Steinerschool

De Remytoren aan de Vaart en bijhorende gebouwen zijn bij elke Leuvenaar bekend en in Wijgmaal weerklinkt nog steeds “Wijgmaal is Remy”. Toch weten maar weinig mensen wie Edouard Remy was en  hoe stevig hij zijn stempel heeft gedrukt op dit ooit agrarische dorp. 

Edouard Remy (1813-1896) was een verlicht industrieel die de Remyfabiek oprichtte. Hij bond de inwoners van Wijgmaal aan zijn fabriek door hen te voorzien van een woning, een sociaal leven en werk. Naast nog enkele erfgoedpanden uit de agrarische periode, ademt deze deelgemeente in al haar bouwkundig erfgoed nog steeds zijn invloed uit. Waar nu de voetbalterreinen van Olympia Wijgmaal liggen, stonden ooit de eerste gebouwen van Remy. De invloedrijke industrieel legde zelfs een spoorlijn aan tussen zijn twee sites en deelde Wijgmaal op in afzonderlijke zones voor de verschillende werkklassen.

Vandaag zijn er nog vele erfgoedrestanten bewaard. Jammer genoeg werden deze nooit in kaart gebracht en was er ook geen erfgoedbeleid. De stad Leuven bracht daar verandering in en deed de voorbije jaren intensief onderzoek naar het erfgoed. Voor de meeste Wijgmalenaren zal de tentoonstelling een ontdekking zijn van het erfgoed en de geschiedenis van Wijgmaal. De ideale gelegenheid om te ontdekken hoe Edouard Remy Wijgmaal architecturaal georganiseerd heeft tot wat het vandaag nog altijd voor een belangrijk stuk is. Denk aan woningen, lanen, een school en een feestzaal.

We gaan nu na hoe we zorgzamer met het erfgoed kunnen omgaan zodat het niet verloren gaat en het typische  karakter van Wijgmaal kan behouden blijven. Zo zal bij de inrichting van het nieuwe speelplein aan de Watermolenstraat rekening worden gehouden met de belangrijke erfgoedelementen die hier vroeger aanwezig waren, zoals de kapel, de spoorlijn en het irrigatiekanaal.

Tentoonstelling ‘Van Remy naar Steiner’

De tentoonstelling ‘Van Remy naar Steiner’ zal gedurende een maand te bezoeken zijn tijdens de schooluren en op zaterdagvoormiddag. Een must voor iedere Wijgmalenaar en interessant voor iedere erfgoedliefhebber.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *