Te hoge trappen aan WZC Wijgmaalbroek

0 Flares 0 Flares ×

Aan het nieuwe WZC Wijgmaalbroek is er geen aandacht besteed aan de minder mobiele bewoners. “De prachtige trappen in de richting van de Weduwenrij zijn te hoog en te gevaarlijk voor bejaarde mensen. Het is intriest en schandalig”, klinkt het. Ondertussen is er een oplossing met blokken tussen de trappen, waardoor een deel van de trappen al iets gemakkelijker begaanbaar is. Op een hellend vlak voor de rolstoelen is het nog even wachten. 

Trappen WZC 1 trappen WZC 2

Woonzorgcampus Wijgmaalbroek is een mooi project, maar het splinternieuwe gebouw in de Remy Alloingstraat vertoont ernstige kinderziektes.

Dat stelt Guy Gerets, één van de eerste bewoners van het woonzorgcentrum. “De mooie witte trappen hebben ongetwijfeld veel geld gekost. Helaas zijn de trappen te hoog voor veel bejaarde mensen. Ze geraken er simpelweg niet op of af. Dat is intriest, zeker voor een nieuw woonzorgcentrum. Men heeft geen aandacht gehad voor minder mobiele mensen. Dat is toch schandalig? Ik ben de klokkenluider van dienst en vraag zo snel mogelijk een oplossing.”

Bij het Leuvense OCMW is men op de hoogte van het probleem. OCMW-voorzitter Herwig Beckers (CD&V) kondigt beterschap aan, maar vraagt ook het nodige geduld. “De trappenpartij is aangebracht voor de ontsluiting van de Weduwenrij richting Wijgmaalbroek. Deze trappen werden gebouwd door de exploitant van het woonzorgcentrum op vraag van de stad Leuven bij het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning. In een volgende fase zal op het naastliggend perceel een pad worden aangelegd om het niveauverschil op een zachte manier te overbruggen. Het pad zal toegankelijk worden voor voetgangers, fietsers en minder mobiele mensen. Er is momenteel echter nog geen vergunning voor dit pad afgeleverd. In afwachting kunnen de minder mobiele mensen gebruik maken van een korte en vlakke verbinding tussen het woonzorgcentrum en het centrum van het dorp via de Remy Alloinstraat, Wijgmaalbroek en de Sint Hadrianusstraat. Op dit traject is er geen enkele helling. Het is ook de kortste verbinding naar het centrum van het dorp.”

Trappen WZC 3

Lijdensweg

Bewoner Guy Gerets betreurt het dat er dit jaar wellicht nog geen oplossing zal komen voor de ontoegankelijke trappen. “Het is voor minder mobiele mensen niet gemakkelijk om naar het dorp te gaan, bijvoorbeeld om iets te gaan drinken en andere mensen te ontmoeten. De cafetaria van het nieuwe woonzorgcentrum is ook niet altijd geopend. Sinds ik hier aankwam op 26 april, is de cafetaria zelden open geweest. Een veilige en toegankelijke verbinding met het dorp is dan ook belangrijk voor de bewoners. Naar buiten gaan is voor mij lang niet evident. Met een rolstoel is dat zelfs een heel avontuur. De Remy Alloingstraat is nog redelijk berijdbaar, maar de overgang naar de Wijgmaalbroekstraat is zeer moeilijk. Door de putjes in de weg draaien mijn rolstoelwielen ‘zot’. Het is een lijdensweg.”

Bron: HLN

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *