Resultaten bevraging herbestemming station

0 Flares 0 Flares ×

Wat willen de inwoners van Wijgmaal zelf dat er gebeurt met het stationsgebouw van Wijgmaal? Groen ging het hun vragen. Op 11 en 12 oktober hebben we de treinreizigers, voorbijgangers en buurtbewoners aangesproken en hun gevraagd wat zij zouden wensen dat er met de invulling van het oude stationsgebouw zal gebeuren. We hebben een 80-tal mensen gesproken. Wij vinden het als Groen belangrijk om ook de stem van de mensen van Wijgmaal zelf te horen.Het zou jammer zijn als er een invulling komt die helemaal niet aansluit bij wat de inwoners nuttig of nodig vinden in hun omgeving. 

Resultaten van de bevraging: Uit de bevraging kwam heel wat interessante voorstellen. Ten eerste viel op dat iedereen blij is dat het gebouw een hernieuwde bestemming zal gaan krijgen. Men hoopt wel dat het gebouw in de originele staat zal hersteld worden en niet zal afgebroken worden. Ten tweede hoorden we van veel mensen dat ze het heel belangrijk vinden dat het een ontmoetingsplaats wordt, een aangename pleisterplaats voor de mensen van Wijgmaal, de treinreizigers en de voorbijrijdende fietsers. Een overzicht van enkele van de vele voorstellen die we hoorden:

*   Maak er een soort wijkcentrum van met een zaaltje dat mensen of verenigingen kunnen huren voor activiteiten.

*   Gebruik dat wijkcentrum als culturele ontmoetingsplaats, voor expo’s, lezingen of optredens.

*   Zorg voor een verwarmde wachtruimte waar mensen op de trein of bus kunnen wachten. Een ticketautomaat voor treintickets, toiletten en een elektronisch bord met treininformatie zouden zeker nuttig zijn.

*   Voorzie meer fietsenstallingen in de buurt van het station en zorg zo mogelijk voor een Fietspunt, waar ook kleine herstellingen kunnen worden uitgevoerd.

*   Maak er een plek van waar mensen kunnen telewerken, met gratis Wifi.

*   Zorg voor een gezellig café of een koffiebar in het gebouw.

*   Zorg ervoor dat mensen daar ook een krant kunnen kopen (de laatste krantenwinkel in Wijgmaal is onlangs gesloten).

*   Maak er een uitleenpunt van de bibliotheek van, een boekenwinkeltje of een literair café met bijvoorbeeld voorleesmomenten voor kinderen.

*   Maak er een kinderopvang of crèche van.

Nog andere voorstellen die ter sprake kwamen:

Voor het commerciële gedeelte:

 • Een winkeltje met allerlei zoals kranten, snoep, rookgerief, ijsjes, veel gebruikte voedingswaren
 • Een Postpunt ( Wijgmaal heeft geen enkel Postpunt )
 • Een slager ( is er niet in Wijgmaal )
 • Een winkel met verse groenten en fruit ( eventueel enkel biologische teelt )
 • Kadootjeswinkel
 • Een bloemenwinkel
 • Een broodjeszaak
 • Bakkerij met koffiehoek
 • Een cafeetje met terras op het stationsplein 

Veel van deze ideeën zijn ook interessant voor wie werkt op de Remy-site.

Voor het gemeenschapsgedeelte:

 • Een zaaltje dat gehuurd kan worden door verenigingen voor feestjes, vergaderingen …
 • Een repetitieruimte voor muziekgroepen
 • Permanentie op bepaalde uren van de politie, de stadswachten, een wijkverantwoordelijke vanuit de stad … 

Vanwege de buurtbewoners kwam er vaak de vraag naar een andere inrichting van het Stationsplein: gezellig, autoluw of helemaal autovrij, met een terras, groen, speeltuigen voor de kinderen, bankjes …. enz. Ze vragen zich ook naar een Zone 30 in de Stationsstraat zelf. Voor de buurtbewoners zou het ook een hele verbetering zijn qua geluidsoverlast als de info van de treinen niet meer wordt afgeroepen via de luidsprekers, maar doorgegeven via een elektronisch infobord ( bv. in de wachtruimte ). Ze vragen ook een geluiddempende afsluiting ( hoeft niet hoog te zijn ) tussen het perron en de parking om het geluid van vooral de wielen al wat te dempen.

Deze bevraging leerde ons dat de mensen echt wel goede ideeën hebben en dat ze het erg appreciëren als hun mening wordt gevraagd. Je voelt ook dat er via de gesprekjes een positieve betrokkenheid op het stadsbeleid groeit en dat ze zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor de opbouw van de gemeenschap in Wijgmaal. Natuurlijk is een 80-tal mensen maar een begin, dit we vragen aan de stad om via een participatietraject deze bevraging uit te breiden.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *