Resultaat buurtvergadering slechte staat van de Hambosstraat

0 Flares 0 Flares ×

In een buurtvergadering met de bewoners bespraken we enkele weken geleden de slechte staat van de Hambosstraat.  Na overleg met het stadsbestuur blijkt dat een volledige heraanleg van de straat niet is opgenomen in de kortetermijnplanning, maar in 2015 zou er een nieuwe asfaltlaag worden voorzien.

Na de buurtvergadering heb ik de problemen aangebracht op de commissie Openbare Werken, bij  schepen Robbeets  en bij de betrokken stadsdiensten. Dat heeft de volgende antwoorden opgeleverd.

Wat betreft de volledige heraanleg van de straat is er niet zo goed nieuws. De heraanleg is spijtig genoeg niet opgenomen in de plannen van het volgende jaren. Ze werken op de stad met verschillende codes. Elke straat krijgt een code naargelang de staat van de weg en of de heraanleg dringend is of minder dringend:

–          Code 1 wil zeggen dat de straat in goede staat is ( niet dringend )

–          Code 2 in niet zo’n goede staat ( minder dringend )

–          Code 3 in slechte staat, op drukbezochte plaatsen ( dringend aan te pakken binnen de 4 jaar )

Ze hebben een controle gedaan van alle straten in 2012 en toen heeft de Hambosstraat code 2 gekregen, wat wil zeggen dat het niet dringend is volgens de stad en dat ze binnen de 4 jaar niet zal heraangelegd worden. Het goede nieuws is dat ze beloofd hebben in 2015 ( na de winter ) opnieuw een controle te doen, gedetailleerder dan in 2012, en dan krijgt de Hambosstraat door de slechte staat misschien wel een hogere code. Het nadeel is dat de straat niet op een drukke plaats ligt. Dus, we zullen moeten afwachten wat die nieuwe controle zal zeggen. Wat ik wel heb bekomen is dat schepen Robbeets de straat heeft opgenomen in de lijst van 2015 voor een nieuwe asfaltlaag. Dit is geen volledige heraanleg, maar dat is toch ook al positief. De foto’s maken duidelijk dat dit erg nodig is.

foto 1foto 2foto 6foto 5

Wat betreft de andere vragen die de buurtbewoners  hadden rond het sluipverkeer, de vrachtwagens, de politiecontrole voor de snelheid, de vangrail in de bocht, het snoeien van de struiken aan de Vaartdijk en het strooien in de winter is er  – spijtig genoeg – weinig of geen positieve reactie gekregen. Enkel de verantwoordelijke van de strooidienst heeft laten weten dat er niet kan worden ingegaan op jullie vraag om sneller te strooien in de winter, opnieuw omdat de straat geen prioritaire straat is. Ook daarvoor hebben ze bij de stad fases:

–              fase 1:  de buslijnen

–              fase 2:  gevaarlijke hellingen

–              fase 3:  druk gebruikte kleinere wegen en ontsluitingswegen van wijken

Pas daarna komen de andere straten aan bod en dat zal nooit op de eerste dag van de sneeuw of ijzel zijn.  Toen de man hoorde dat deze winter de helling naar de Vaartdijk moeten gebruikt omwille van de werken aan de Wakkerzeelsebaan, ging hij herbekijken of er deze winter op die helling niet sneller kan worden gestrooid.

Ik blijf deze zaak opvolgen.  Als er bewoners van Hambosstraat  zijn die niet op de vergadering waren, maar in de toekomst graag de mails krijgen hierrond, mogen ze hun naam en mailadres doorgeven via het contactformulier van deze website.

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

4 thoughts on “Resultaat buurtvergadering slechte staat van de Hambosstraat

 1. Joshi Janssen
  21 januari, 2015 at 09:38

  Als buurtbewoner begrijp ik wel ergens dat de Hambosstraat weinig of geen prioriteit krijgt omdat die erg afgelegen ligt. Anderzijds komt er wel degelijk veel sluipverkeer door, zeker wanneer er in de omliggende straten werken worden uitgevoerd (aan de spoorweg, de weg of zelfs de vaart). Daarnaast komt de veiligheid van de weggebruikers daar echt in het gedrang door de beperkte breedte van de straat, de slechte staat van de straat – onder de bovenste asfaltlaag liggen nog altijd kasseien! – en de grachten, waarin de bewoners anno 2015 nog altijd hun afvalwater moeten lozen, zij het via een septische put. Een sanering van de grachten moet volgens de stadsdienst ‘Openbaar domein – Weg- en rioolbeheer’ gebeuren voor 2027, wat meer dan 10 jaar is. Mocht het echt nog zo lang duren, laat ons er dan zeker op aandringen om voordien al meer aandacht te geven aan minimale verkeersveiligheid in de Hambosstraat, want nu is ze in geen enkel opzicht verkeersveilig. Of moeten er eerst verkeersslachtoffers vallen of mensen verhuizen doordat ze zich niet meer veilig voelen zodra ze een voet buiten zetten in hun eigen straat? En mocht blijken dat de stad dat echt niet kan of wil, zou ik er samen voor ijveren dat zij tijdens de uitvoering van het voorziene zoneringsplan voor gescheiden riolering ineens ook werk maakt van onder andere een duurzaam nieuw wegdek en de ‘inbedding’ van de elektriciteit ondergronds.

 2. Hilde Van Wichelen
  5 februari, 2015 at 09:45

  Dag Joshi,

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb dit vorige maand nog eens aangebracht op de commissie Openbare Werken en er werd mij nog eens geantwoord dat de volledige heraanleg nog niet voor de eerste jaren is gepland. Zelfs de nieuwe asfaltlaag, die schepen Robbeets mij een tijd geleden beloofde aan te leggen in 2015, staat blijkbaar opnieuw op de helling. Ook het rioleringsplan werd aangehaald en zoals je zegt is ook daar de Hambosstraat geen prioriteit.

  Ik blijf er echter steeds opnieuw op terugkomen en hoop zo wat beweging te krijgen in dit dossier.

  Groeten en tot ziens,
  Hilde

 3. Marleen Flaba
  20 februari, 2015 at 12:10

  Ik, als bewoner van de Hambosstraat, kan bevestigen dat er tijdens het vriesweer de helling Hambosstraat naar de Vaartdijk en de Vaartdijk zelf gestrooid wordt. Dit is al een stap in de goede richting waarvoor dank Hilde voor je interventie. Wat de putten in de straat betreft zou ik erop willen aandringen dat de stadsdienst openbare werken de putten toch voorlopig zou dichten (is al deels gebeurd) en zeker het laatste stuk Hambosstraat over de overweg en vlak voor de overgang met Tildonk waar een manège (huisnr. 64) gevestigd is.
  mvg
  Marleen Flaba

  1. Hilde Van Wichelen
   26 februari, 2015 at 23:27

   Dag Marleen,

   Bedankt voor je mail. Ik ben blij te horen dat de strooidienst bij vriesweer strooit op de helling, zoals ze dat hadden beloofd te doen. Ook de groendienst heeft de struiken langs de vaart op onze vraag ingesnoeid. Ik heb schepen Robbeets al verschillende keren gevraagd de herstelling van het wegdek snel in orde te maken. Ik hoop dat het niet meer te lang duurt.

   Groeten,
   Hilde Van Wichelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *