Opnieuw gat gemaakt in afsluiting jaagpad in Tildonk

0 Flares 0 Flares ×

De afsluiting van het jaagpad langs de Vaart in Tildonk (Haacht) blijft commotie veroorzaken. Onbekenden hebben onlangs een groot gat gemaakt in de zware, metalen poort, die de doorgang voor wandelaars en fietsers moet beletten.

Eind deze maand zal het twee jaar geleden zijn dat het noordelijke jaagpad langs de Vaart tussen Wijgmaal en Tildonk afgesloten werd. “Nodig voor de veiligheid bij de aanleg en uitbating van een nieuw overslagcentrum met loskade”, verklaart eigenaar Waterwegen en Zeekanaal. Voor die beslissing bestaat duidelijk geen maatschappelijk draagvlak; werfhekkens belandden in het water, en ook een slagboom moest het al ontgelden. Een groot aantal fietsers en wandelaars bleef het pad immers gebruiken. Een zware, metalen poort die tot over de waterlijn reikt, moest daar een einde aan maken. Na veel gevloek van diegenen die er hun weg letterlijk door gebarricadeerd zagen – onder meer weerman Frank Deboosere uitte ooit zijn ongenoegen op de sociale media – , zaagden onbekenden onlangs echter het stevige traliewerk gewoonweg doormidden. Gedaan met kilometersver omrijden dus. Voorlopig toch.

Ergens wel te begrijpen

Danny Wildemeersch van het actiecomité ‘Jaagpad Open’ distantieert zich van de beschadiging. “Hiermee hebben wij niks te maken: ik wist er zelfs nog niet eens van”, reageert de spreekbuis van het comité. “Dergelijke acties zijn zeker niet goed te keuren, maar ergens wel een beetje te begrijpen. Ze vallen te kaderen in de onmacht en zelfs woede die er nu al twee jaar lang over de zaak heerst. Twee jaar waarin er nog maar zeer weinig activiteiten door het betreffende bedrijf werden ontplooid. We begrijpen dan ook niet dat voor de werken, die er tot nog toe werden uitgevoerd, een afsluiting echt nodig was. Dat een dergelijke fantastische recreatieve fiets- en wandelroute, die ook veelvuldig voor woon-werkverkeer wordt gebruikt, blijft afgesloten, is voor velen dan ook zeer ergerlijk. Zeker ook gezien de grote moeizaamheid waarmee er op andere plekken goede fietspaden worden aangelegd. Ondertussen is er ook nog steeds geen alternatief. Er zijn er wel plannen voor een omleidingsweg rondom het bedrijf, maar die worden steeds op de lange baan geschoven”, aldus nog Wildemeersch.

Industriële privéweg

Het jaagpad tussen Wijgmaal en Tildonk is gewoon definitief veranderd in een industriële privéweg voor de vrachtwagens van de firma André Celis en dat terwijl deze weg evengoed langs de achterzijde van de site aangelegd zou kunnen worden. Sinds ook de noordelijke oever van het kanaal onderbroken is, kan er langs geen van beide oevers nog zorgeloos langsheen het kanaal worden gefietst. Dat er een omleiding wordt voorzien, is echter slechts een doekje voor het bloeden. Er is al een gelijkaardige omleiding aan de overkant van het kanaal – ter hoogte van de firma Cargill in Herent – die maar matig door de gebruikers van het jaagpad aan de zuidelijke oever wordt gesmaakt. Het nieuwe fietspad zal betaald worden door de gemeente, door de belastingbetaler dus. En dat terwijl dit er toch uitsluitend moet komen om een ontsluiting van een privaat bedrijfsterrein mogelijk te maken.

Beroepsprocedure

Het actiecomité ‘Jaagpad Open’ zamelde eerder via crowdfunding geld in voor een juridische beroepsprocedure tegen de stedenbouwkundige vergunning die aan Celis werd verleend. Die procedure werd onlangs door de Raad voor Vergunningsbetwistingen echter niet-ontvankelijk verklaard. De reden is dat de verzoekende partijen geen verantwoordingsnota hebben ingediend, nadat ze zich hadden ingeschreven op de rol. Er is inderdaad geen verantwoordingsnota ingediend en dit op aanraden van de advocaat van het actiecomité. Zijn oordeel was dat een beroep vanwege het actiecomité geen kans maakte omdat de leden van het actiecomité geen rechtstreeks betrokken partij zijn omdat ze niet dicht genoeg bij het terrein van Celis wonen.

“Voorlopig hebben we geen juridische middelen meer om de verdere ontwikkeling van het terrein en het afsluiten van het jaagpad te verhinderen. We laten de zaak echter niet los”, aldus nog de woordvoerder van ‘Jaagpad Open’.

Ondertussen heeft Bouwmaterialen André Celis haar bedrijfsterrein in gebruik genomen, en staan er tientallen containers en installaties voor de op- en overslag van bouwmaterialen.

Bron: HLN

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

One thought on “Opnieuw gat gemaakt in afsluiting jaagpad in Tildonk

 1. Eddy Verbist
  10 juni, 2016 at 23:52

  Dag,
  We zijn in de buurt komen wonen en fietsen vrij veel. Met de fiets kom ik langs station Hambos de Kleine Terbankstraat ingereden; zo op het jaagpad richting Tildonk. (enige weg om het verkeer te ontlopen). Plots een vrachtwagen met van André Celis in tegenovergestelde richting. Deze bestuurder achte zich de sterkste…blijkbaar mogen er geen fietsers ..en indien we niet uitweken, gewoon ons platwalsen!, geen enkele neiging van uitwijken of even wat plaats laten om ons door te laten.Deze agressieveling beweerde dat er geen fietser moet zijn..dus “platwalsen”.Ik ben persoonlijk teruggereden .. geen enkel aanduiding op mijn weg terug ivm fietsersverbod..
  WEL in de andere richting heb ik nadien gemerkt. Nu moet u weten dat er tientallen kinderen ook deze weg dagelijks gebruiken.
  Wetende dat er getuige zijn van dit gebeuren…

  Wat kan ik met dit “gebeuren” aanvangen of leven we in de “brousse” in Tildonk…sterkste heeft het voor t’ zeggen?

  Ps; als nieuwkomer in de buurt stel ik mij seriereus vragen bij het opeisen van jachtpaden door personen…zijn wij niet de belastingbetalers?

  Vgr

  E Verbist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *