Opgelet voor dievenbende die ook in Wijgmaal leurderstactiek gebruikt

0 Flares 0 Flares ×

Inwoners op de grens tussen Wilsele-dorp, Wijgmaal en Herent passen dezer dagen maar beter op wanneer een leurder aanbelt. Het zou wel eens de afleiding kunnen zijn voor een diefstal.

Dievenbendes in het Leuvense lijken de laatste tijd steeds minder scrupules te hebben om goedgelovige mensen te bedotten. Het is geweten dat ze vaak overdag al op pad gaan om te controleren of de bewoners wel thuis zijn of hoe gemakkelijk ze via de tuin het huis kunnen binnendringen, maar sinds enkele weken passen ze in de buurt van Wilsele-dorp, Wijgmaal en Herent wel een heel inventieve tactiek toe. Zo kreeg Ilse Van Casteren uit de Prosper Van Langendonckstraat in Wilsele afgelopen maandagmiddag wel een raar bezoekje. “Ik was toevallig thuis toen er om 13.30 uur aan de deur werd gebeld. Zoals gewoonlijk ging ik via de tuin naar de voorkant van ons huis om te kijken wie er voor de deur stond, maar toen ik aankwam, zette een vreemde man het op een lopen zonder om te kijken. Ik vond dat heel raar en ben maar meteen naar binnen gegaan, want ik vertrouwde het zaakje voor geen haar. Vooral omdat er twee weken geleden met datzelfde trucje is ingebroken bij vrienden.”

Schuursponsjes

Omdat alles in een wip voorbij was, kon Ilse niet meteen iemand herkennen, maar het zou om iemand van vreemde afkomst gaan die niet ouder is dan 30 jaar. “En dat wordt bevestigd door onze buren, die even later op de namiddag hetzelfde bezoek hebben gekregen”, aldus echtgenoot Jos. “Die man komt aan de deur staan met het fabeltje dat hij schuursponsjes komt verkopen. Dat is op zich al raar, maar vervolgens doet hij er blijkbaar alles aan om zo’n tien minuutjes aan de deur te blijven staan om de mensen af te leiden. Bovendien probeert hij tijd te winnen door zo onverstaanbaar mogelijk te praten. Twee weken geleden hebben ze even verderop in Wijgmaal de ganse living overhoop kunnen halen en was de buit met enkele waardevolle juwelen niet min. De mensen kijken dus maar best uit als een leurder komt aanbellen. Vooral overdag, omdat er dan meestal niet veel mensen thuis zijn.”

Voor commissaris Marc Vranckx is het geen verrassing dat inbrekers steeds creatiever uit de hoek komen om de mensen op het verkeerde been te zetten. “Dievenbendes die de mensen met een trucje proberen af te leiden, zijn zeker geen nieuw fenomeen. De voorbije jaren horen we steeds meer van die gevallen, maar als de mensen ons daarvan niet op de hoogte brengen, is het ook voor ons moeilijk om die mannen te pakken”, aldus Vranckx. “Daarom wil ik aan iedereen de raad geven om meteen de deur te sluiten wanneer er iemand aan de deur staat die je niet vertrouwt. Blijf je het verdacht vinden of wordt er iemand vreemd in de straat gezien die heel specifiek in de huizen is aan het binnenloeren, contacteren de mensen best meteen de politie. Wij sturen dan een patrouille langs en dan is de kans veel groter dat we die mannen op heterdaad kunnen betrappen.”

Bron: Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant – 02 Okt. 2014

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *