Nieuwe fase in aanpak renovatie stationsgebouw Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

Heel wat mensen vragen zich af hoe het nu zit met de renovatie van het stationsgebouw van Wijgmaal. Het gebouw staat reeds jaren te verkommeren en geeft een verloederd uitzicht aan het stationsplein. Op de commissie “Wonen” van 17 februari 2015 vroeg ik schepen Ridouani naar een stand van zaken. Hij vertelde dat er een nieuwe fase in de aanpak is gestart. 

Foto stationsgebouw

In een eerste fase was de stad op zoek naar een concessiehouder die het stationsgebouw voor een lange periode in concessie zou krijgen, maar in ruil daarvoor moet instaan voor de volledige renovatie van het pand. Een tweede voorwaarde aan de concessie was dat het gebouw gedeeltelijk gebruikt kon worden voor commerciële doeleinden bv. een winkel of een café, maar dat er ook een gedeelte moest worden voorzien voor gemeenschapsruimtes bv. wachtruimte voor de treinreizigers of een (vergader)zaaltje voor verenigingen. Aangezien de zeer slechte staat van het stationsgebouw vraagt de renovatie zo’n groot budget dat deze concessieovereenkomst voor de privéinvesteerders die erop af kwamen een te groot risico inhield. Er werden geen kandidaten gevonden. Het stadsbestuur nam daardoor een tijdje geleden de beslissing om definitief af te zien van deze piste.

In een tweede fase denkt de stad er nu aan om het gebouw zelf op eigen kosten te renoveren. Dit is goed nieuws, want op die manier wordt het hele project haalbaarder. Er kunnen dan kandidaten gezocht worden om het gebouw te huren. De huurder moet wel nog investeren in de binneninrichting van het gebouw. De huurder kan kiezen om het volledige gebouw te huren ( met de gemeenschapsruimte erbij ) of slechts gedeeltelijk te huren. In dat laatste geval neemt de stad de zorg voor de gemeenschapsruimtes op zich. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld gesprekken met het Spit om er een project van sociale economie te vestigen, maar die plannen zijn nog maar in de embryonale fase.

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *