Leuvense jeugdhuizen vragen aanpassing geluidsnorm

0 Flares 0 Flares ×

De verantwoordelijken van de Leuvense jeugdhuizen vinden de geluidsnormen te streng. Ook jeugdhuis Impuls zit met deze vraag en was erbij. Dat maakten ze met een ludieke actie duidelijk aan de gemeenteraadsleden. Ze vragen daarom een versoepeling van de regels. 

“We hebben nu een jaar lang geprobeerd te werken volgens de geluidsnormen, maar voelen meer nadelen dan voordelen”, klinkt het bij de verantwoordelijken van de jeugdhuizen SOJO, de Zoenk, Lavado en Impuls. “We vragen daarom, ondersteunt door Kabinet J, om de geluidsnormen voor jeugdhuizen af te schaffen en samen met betrokken partners rond de tafel te gaan zitten om een jeugdhuizencharter op te stellen.”

De jongeren stelden samen een advies op, dat ze maandagavond vlak voor de gemeenteraad aan de gemeenteraadsleden overhandigden. Ze hielden daarbij ook een ludieke actie, waarbij de raadsleden mochten roepen om de geluidsmeter te testen. De Leuvense schepenen overschreden alvast met gemak de grens van 100 decibel. Maar voor de jeugdhuizen geldt een limiet van 90 decibel.

We staan achter het idee om gehoorschade te voorkomen en willen zeker ons steentje aan bijdragen. We waren nooit vragende partij voor het invoeren van de geluidsnormen, maar hebben een jaar lang het beste van onszelf gegeven om hier aan mee te werken. De balans na een jaar helt echter over naar de negatieve kant. Zo zetten de geluidsnormen een serieuze domper op de sfeer tijdens evenementen in een jeugdhuis. De muziek moet steeds stiller en dat heeft twee grote negatieve gevolgen. Enerzijds worden kernleden in een onaangename rol geduwd om constant de geluidsmeter in het oog te houden en te zeuren dat het stiller moet. Anderzijds gaat de muziek zo stil, dat een feestje al snel in een receptie veranderd.

Negatief imago

De jongeren wijzen erop dat sommige muziekgenres uit zichzelf luid zijn, waardoor ze bij voorbaat worden uitgesloten uit het aanbod. Ook muzieklessen of een outdoor evenement worden steeds sneller geschrapt. “Dat zorgt, samen met extra strenge verhuurovereenkomsten, voor een negatief imago van de jeugdhuizen én ontmoedigt jongeren hun engagement”, klinkt het. Er zouden daardoor ook minder inkomsten zijn uit de verhuur van het jeugdhuis.

“Een jeugdhuis is een plaats waar ontmoetingen plaatsvinden en waar jongeren heel veel leren. Van hun eerste pint drinken tot het organiseren van evenementen, van wat jammen met vrienden tot een eerste optreden geven. Met deze strenge normen onderdrukt de overheid de rol van de jeugdhuizen en de ruimte die er hoort te zijn om te experimenteren”, besluiten de jongeren.

Schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V) gaf alvast aan dat er aan de normen niets kan veranderen, want ze volgen de wet. Maar de schepen wil wel aan tafel zitten met de jongeren om te bekijken hoe ze beter met die norm kunnen omspringen.

Bron: het Nieuwsblad

foto boot impuls 2

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *