Leuvense jeugdhuizen vallen niet onder nieuwe btw-plicht

0 Flares 0 Flares ×

Eén op de vijf jeugdhuizen in België zal na Nieuwjaar btw-plichtig worden op de verkoop van drank. Wie meer dan 80.000,- euro omzet per jaar draait moet vanaf 1 januari 2016 btw betalen. Als antwoord op mijn vraag hierover liet de Leuvense jeugddienst mij weten dat gelukkig geen enkel Leuvens jeugdhuis onder deze nieuwe regeling valt, ook het Wijgmaalse jeugdhuis Impuls niet.

foto boot 4

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt besliste om een eerdere maatregel voor een stuk terug te schroeven. Eerst zouden alle jeugdhuizen die een jaaromzet draaien van 50.000 euro btw moeten aanrekenen, maar na hevig protest uit de sector en overleg met Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz stelt Van Overtveldt zich soepeler op. Hij trekt de grens op tot 80.000 euro, waardoor de facto alleen nog grote jeugdhuizen zich zullen moeten aanpassen.

Tot nu waren alle jeugdhuizen vrijgesteld van de btw-plicht. Maar de minister schermt met Europese regels om toch door te zetten. Tot frustratie van ‘Formaat’, de koepelvereniging van de jeugdhuizen. Die is blij dat het protest iets heeft opgeleverd, maar blijft betreuren dat Van Overtveldt jeugdhuizen beschouwt als een commerciële drankgelegenheid

Bron: DS

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *