Leuvens stadsbestuur in actie gekomen ivm vliegroute

0 Flares 0 Flares ×

Na mijn vraag op de gemeenteraad over de nieuwe vliegroute is het Leuvense stadsbestuur in actie gekomen. Het stadsbestuur vraagt de bevoegde staatssecretaris voor Mobiliteit en Belgocontrol om een evaluatie van de nieuwe vliegroute ‘Leuven rechtdoor’ die begin maart werd ingevoerd en waartegen in de regio ten noorden van Leuven heel wat protest gerezen is.

De gemeentebesturen van Haacht, Herent, Holsbeek, Kampenhout, Keerbergen en Rotselaar dienden vorige week bij Brussels Airport samen klacht in tegen de nieuwe route.

In het verleden draaiden een deel van vliegtuigen die opstijgen van op baan 07R van Brussels Airport nog voor Leuven rechts af richting Huldenberg. Sinds begin maart vliegen de toestellen echter rechtdoor tot voorbij Leuven om pas dan de rechtse bocht te maken. Volgens de 6 gemeenten is de lawaaioverlast in hun regio sindsdien sterk gestegen. Ook vanuit de Leuvense deelgemeente Wijgmaal is er om die reden protest. De 6 wezen ook op het veiligheidsrisico daar opstijgende en landende vliegtuigen dezelfde route volgen en mekaar bijgevolg kruisen.

‘We vragen de staatssecretaris voor Mobiliteit of zijn opvolger in de nieuwe regering en Belgocontrol om de nieuwe vliegroute te evalueren om na te gaan of er geen sprake is van bovenmatige hinder. Indien nodig moet er bijgestuurd worden. We horen ook dat de vliegprocedures niet correct worden toegepast en de vliegtuigen te lang op lage hoogte blijven vliegen. De invoering van de route ‘Leuven rechtdoor’ werd indertijd overigens door alle partijen als een globale verbetering goedgekeurd. Als dit in de praktijk niet zo blijkt te zijn moeten er maatregelen genomen worden’, aldus schepen Carl Devlies.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *