Kolossale plataan niet langer bedreiging voor kantine Olympia Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

Voetbalclub Olympia Wijgmaal kan weer op beide oren slapen. De kolossale en holle plataan die naast de kantine staat en dreigde om te vallen, is gesnoeid.

“Met de toestemming van Onroerend Erfgoed hebben we samen met de groendienst van Leuven ingrijpende snoeiwerken uitgevoerd aan het sinds 2010 beschermde monument”, zegt boomdeskundige Guy Kerremans. “Door een te dunne wanddikte bestond immers het risico dat de boom onder het gewicht van de takken zou instorten. Je kan de gesnoeide gesteltakken vergelijken met zes nieuwe bomen die groeien op een zeer oude stam.”

Eddy Sente van de Leuvense groendienst is begeesterd door de zeldzame boom. “Ik denk niet dat Vlaanderen nog vijf van dergelijke gigantische platanen heeft. De boom van ongeveer 9,4 meter omtrek is vermoedelijk tussen 175 en 200 jaar oud, maar het zou kunnen dat het vroeger een knotboom geweest is, en dan mag je de leeftijd verdubbelen”, zegt Eddy.

Oeroude veteranen worden volgens Guy Kerremans almaar zeldzamer in het verstedelijkte Vlaanderen. “Maar ze bieden onderdak aan de laatste wilde diersoorten zoals de steenuil. Veteranenbomen zijn van groot esthetisch, biologisch en cultureel belang.”

Bron: HLN

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *