Jongerenwerker Mo aan de slag op het Rietensplein

0 Flares 0 Flares ×

Jongerenwerker Mo werkt voor de jeugddienst van de stad en is reeds enkele maanden aan de slag met de jongeren op en rond het Rietensplein. Een boeiende figuur, vandaar dat ik hem enkele vragen stel over zijn taak bij de jongeren van Wijgmaal. 

Mo 1

1)       Wie is Mo? Vertel eens iets over jezelf?

Mijn volledige naam is Mohamed Aoragh. Ik ben geboren en getogen in Leuven. Ik ben afgestudeerd als leraar en ben al enkele jaren vrijwilliger bij de stad Leuven. Ik engageer mij rond thema’s als discriminatie en werkte binnen de huiswerkbegeleiding en buurtsport voor kansarme kinderen.

2)       Hoe ben je op de jeugddienst terecht gekomen? Hoe lang werk je er al? Welke vorige jobs deed je al?

Ik werkte eerst bij de dienst ‘buurtsport’ van de stad Leuven. Sinds juni 2016 ben ik beginnen werken bij de jeugddienst van de stad. Ik werk graag op de jeugddienst omdat ik dan in contact kom met verschillende groepen jongeren, ik kom op verschillende plekken in de stad en ik kan het verschil maken voor jongeren en de buurt.

3)       Hoe komt het dat je in Wijgmaal aan het werk bent op het Rietensplein?

De jeugddienst deed een tijdje geleden een hangjongerentoer over heel het grondgebied van Leuven.  Omdat er klachten van omwonenden waren over overlast door een aantal jongeren rond het Rietensplein, kom ik sinds juni naar het Rietensplein om in gesprek te gaan met de aanwezige jongeren. Ik ben samen met hen op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen van de overlast. Wat wel snel duidelijk werd is dat de overlast vooral wordt veroorzaakt door jongeren die van buiten Wijgmaal komen, maar toch zijn we beginnen nadenken wat er zou kunnen gebeuren. En zo groeide het initiatief van de jongeren om iets leuks te organiseren samen met en voor de buurtbewoners. Het feest tijdens de zomervakantie was daar een voorbeeld van en was goed geslaagd.

4)       Wat is jouw taak met de jongeren? Wat probeer je te bereiken?

Ik probeer een brugfiguur te zijn tussen de jongeren en de buurt. Mijn doel is ervoor te zorgen dat de jongeren en de buurt elkaar vinden. Mijn doel is ook dat de jongeren later zelf hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen en dat ze de weg vinden naar de bestaande verenigingen. Ik hou natuurlijk de vinger aan de pols en blijf op de achtergrond beschikbaar voor hulp. Ik zal daardoor wel minder en minder op het plein zelf aanwezig zijn.

5)       Is het gemakkelijk om contact te leggen met de jongeren? Hoe doe je dat?

Ik leg contact met jongeren door regelmatig langs te komen op het plein, wanneer ik weet dat ze er zijn bv. ’s avonds. De kerngroep die ik nu bereik op het Rietensplein bestaat uit een 10-tal jongeren met nog een aantal helpers. Sommigen zijn al ouder dan 18 jaar, maar de meesten zijn  16-17 jaar. Uiteraard kom ik en mijn collega nog op andere pleinen.

6)       Hoe kunnen de jongeren jou bereiken?

Ofwel ontmoeten ze mij op het Rietensplein zelf, ofwel ben ik bereikbaar via de jeugddienst van de stad Leuven via het jongerenlabel ‘MijnLeuven’: www.mijnleuven.be . Ze kunnen ‘MijnLeuven’ ook vinden op Facebook en ook de 2 jongerenwerkers Mo en Bruno zijn op FB te vinden.

7)       Welke soort van activiteiten doen jullie? Wat zijn de plannen voor de volgende maanden?

Er zijn heel wat ideeën bij de jongeren, maar die moeten nog verder uitgewerkt worden en dat liefst in samenwerking met de bestaande organisaties in Wijgmaal (zoals bijvoorbeeld de Chiro en het jeugdhuis Impuls). Zo denken ze bijvoorbeeld aan de organisatie van een wisselbeker voetbal.

8)       Wat was het doel van het feest voor de buren dat jullie hebben georganiseerd? Waren jullie tevreden?

Het doel was dat jongeren en buurtbewoners elkaar ontmoetten en dat ze samen initiatieven zouden gaan nemen in de toekomst. Alles is goed verlopen. Er was enthousiasme bij de jongeren en – ondanks het slechte weer en de regen – toch veel volk.

9)       Is er nog iets dat je zou willen toevoegen aan dit interview? 

Ik wil graag als jongerenwerker de jeugddienst (zowel het jongerenlabel mijnLeuven als de kinderwerking) verder uitbouwen. Projecten zoals de jeugdraad ‘Kabinet J’ en het project rond jongeren en ondernemerschap (de Startups) zijn initiatieven waarin we als stad heel uniek zijn.

Mijn missie is : de jeugd laten groeien in Leuven. Een mooie quote om dit interessante interview met een enthousiaste jongerenwerker af te sluiten.

MO 3

Foto van Mo aan Vleugel F, de jeugddienst van de stad in de Brusselsestraat.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *