Jongeren maken soap over omgaan met verschil in gender

0 Flares 0 Flares ×
In het Kasteeltje in Wijgmaal ontmoeten in de eerste week van september jongeren uit Vlaams-Brabant jongeren uit Riga, de hoofdstad van Letland. Ze werken er samen aan een soap over omgaan met verschil in gender. Er is nog heel wat werk aan de winkel als het over gender gaat. Daarom sloegen de jongeren de handen in elkaar tijdens deze Europese ontmoeting ‘Gender in de Blender’. Wij kijken alleszins al vol verwachting uit naar de soap.Er is nog vaak sprake van veel onbegrip als het gaat over gender-issues. Zo vertelden de jongeren uit Riga gisteren dat de populariteit van hun Minister van Buitenlandse Zaken er met 40% op achteruitging toen hij recent ‘uit de kast’ kwam als homo.
Vlaanderen is pionier in het bespreekbaar maken van het holebi- en transgenderthema bij jongeren. Vooral de provincie Vlaams-Brabant is hierin de koploper met haar project ‘Gender in de blender’. Gender staat voor de gedrags- en identiteitsaspecten van sekse, ter onderscheiding van lichamelijke en biologische aspecten.‘Er is nog werk aan de winkel, zowel in ons eigen land als in het buitenland’, vult Tie Roefs, gedeputeerde voor diversiteit en jeugd, aan. ‘Wij geloven in de kracht van ontmoeting. Om mekaars identiteit te respecteren, moet je elkaar eerst leren kennen. Daarom is de groep zo divers mogelijk samengesteld. Ondanks een, op het eerste zicht, brede aanvaarding van holebi’s en transgenders in Vlaanderen, is onbegrip nog steeds behoorlijk verspreid. Onbekend is onbemind.

Vlaamse en Letse jongeren wisselen week lang ervaringen uit

Om de daad bij het woord te voeren brengt de provincie 12 Vlaamse en 10 Letse jongeren gedurende één week in Leuven samen. Het gezelschap bestaat uit hetero én holebi jongeren, tussen 18 en 28 jaar, met diverse etnisch-culturele achtergronden. Van 2 tot 9 september gaan deze jongeren, een week lang deelnemen aan een goedgevuld programma.  Ze zullen samen ontdekken en vergelijken hoe de maatschappij omgaat met verschillen in seksuele oriëntatie en genderidentiteit en hoe ze het respect voor en de aanvaarding van deze diversiteit kunnen bevorderen.

Soap over leven met verschillende seksuele geaardheid en genderidentiteit

De jongeren zullen onder professionele begeleiding hun ervaringen in een soap van ongeveer 45 minuten gieten. De buitenwereld kan via een blog volgen hoe de productie vordert. Het project kreeg bovendien ook Europese subsidies. De jury was uiterst lovend: ‘Het project heeft in zijn methodiek en doelstellingen aandacht voor kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Sterk is ook de mix van deelnemers, met hetero’s. De soap is een origineel idee dat zijn weg vindt naar het publiek via het holebifilmfestival’. 

Gender in de blender doorbreekt hokjesdenken over genderbeleving

Gender in de blender wil het ‘hokjesdenken’ over gender doorbreken en meer begrip voor ieders unieke beleving creëren. Dat gaat dan niet alleen over hoe we onszelf zien als man en vrouw en over hoe we de genderrollen indelen, maar ook over hoe de maatschappij omgaat met mensen die net buiten hun rol willen breken. Naar aanleiding van deze uitwisseling liet het provinciebestuur ‘Gender in de blender’ in het Engels vertalen om het voorbeeldproject internationaal te laten doorbreken.

Meer info:  Foto Gender in de blender Wijgmaalwww.europeanyouthworks.eu

www.youtube.com/watch?v=4-bxhkb2uVw

www.genderindeblender.be

 
 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *