Hoop op een veilige oplossing voor Rennessingel

0 Flares 0 Flares ×

Groen is blij met de aankondiging van minister Weyts dat er een veiliger oplossing komt voor fietsers aan de Rennessingel. Hopelijk kiest men ook voor een goede oplossing. Ik stelde daarover op maandag 26 september een vraag in de gemeenteraad. We vragen dat de minister ook snel initiatieven neemt om andere gevaarlijke punten op de Vesten aan te pakken en zullen hem daarover ondervragen in het parlement.

Voorbije zondag was er nog een actie aan de aansluiting van de Rennessingel en de Brusselsesteenweg. Op die plaats vielen al twee dodelijke slachtoffers. De moeder van verongelukte 21-jarige Joeri plaatste samen met de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen een SAVE-bord op de plaats waar het ongeluk gebeurde. Gisteren raakte bekend dat minister Weyts heeft bevestigd dat er op korte termijn werken zullen worden uitgevoerd om het gevaarlijk punt aan te pakken.

Het goede nieuws is dat de minister aankondigt dat er een oplossing zal komen. Op basis van wat we vandaag in de krant lezen, zijn we echter nog niet helemaal overtuigd dat wat men van plan zou zijn ook echt de beste oplossing is. We stellen voor dat het stadsbestuur zeker nog overlegt met de moeder van de verongelukte jongen en met de Fietsersbond over de gekozen opties alvorens een definitieve beslissing te nemen. Het zou jammer zijn dat – nu er eindelijk beweging komt in het dossier – we niet de meest optimale oplossing kiezen.

Op vraag van de moeder van Joeri stelde hierover enkele vragen tijdens de gemeenteraad van maandag 26 september. Ondanks het feit dat Vlaams minister Weyts beweert dat er een samenwerking met de stad nodig is, antwoordde de burgemeester dat de stad Leuven in dit dossier niet verantwoordelijk is, omdat de ring rond Leuven een weg is van het Vlaamse gewest. Volgens hem heeft de minister het akkoord van het stadsbestuur niet nodig. Hij bevestigde wel dat het Vlaams gewest 100% medewerking zal krijgen van de stad.

Wij roepen de minister nu op om ook snel structurele oplossingen aan te bieden voor andere heel gevaarlijke punten op de Vesten. We denken onder meer aan de Tervuurse-, Naamse- en Parkpoort. Eerder deden we vanuit Groen al voorstellen, zoals het instellen van een ‘groene golf’ (= alle fietsers en voetgangers krijgen tegelijk groen, de auto’s moeten wachten). We zullen in dat verband op korte termijn in het Vlaams Parlement een vraag stellen aan minister Weyts.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *