Hoe zal het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek eruit zien?

0 Flares 0 Flares ×

Tussen de dorpskern van Wijgmaal en het natuurgebied ‘het Broek’ vraagt het Leuvense OCMW een nieuw woonzorgcentrum met eventueel een aantal aanleunwoningen op te richten en uit te baten.

9_0009_weduwrij_4

Een aangepast inrichtingsplan werd voorgesteld voor het volledige woonuitbreidingsgebied met centraal een publiek park in het verlengde van de Weduwenrij. Die mondt nu abrupt en ongedefinieerd uit in de velden. Het park zorgt voor een meer kwalitatieve Weduwenrij, voor een gepastere overgang tussen kern en natuurgebied en voor een centrale publieke plek in het woonuitbreidingsgebied. De zichtrelaties en doorsteken van en naar kern en natuurgebied zijn structurerend voor het ontwerp op elk niveau. Woonuitbreiding sluit aan op één zijde van het park. De aanleunwoningen begrenzen het park aan de andere zijde in het verlengde van één bouwlijn van de Weduwerij in een lineair volume. Het woonzorgcentrum werkt achter dat volume het bouwblok van de woningen met diepe tuinen langs de Broekstraat af. Tussen aanleunwoningen en zorgcentrum wordt voldoende open ruimte behouden voor een kwalitatieve semipublieke parktuin, een groene vinger aansluitend op Het Broek, en voor kwalitatieve doorsteken en zichten tussen kern en natuurgebied.

9_0009_weduwrij_3

9_0009_weduwrij_5

Het specifiek Z vormig grondplan van het woonzorgcentrum maximaliseert eveneens de relaties vanuit alle kamers en verblijfruimtes met dorpskern en natuurgebied.
De inkom manifesteert zich eerder als een aantrekkelijke brasserie met terras bij het semi-publiek park en Het Broek. Dit sluit volledig aan op de zorgvisie van SLG die de bewoners van het zorgcentrum wil betrekken bij gemeenschappelijke activiteiten in en buiten het centrum.
De ruimte achter de inkom wordt volledig voorbehouden en ingericht in functie van de bijzondere randvoorwaarden vereist voor een kwalitatieve dementenafdeling (centrale patio, interne rondgang, buitenwandeling, geur- en kleurtherapie, …).
Op de verdiepingen zorgt de Z-vormige verschuiving in het grondplan voor kleinere deelgroepen van +/- 15 kamers. Elke leefgroep heeft een centrale eet- en rustruimte; die worden aangevuld met meer private zithoeken op het einde van de eigen “woonstraat” met zicht op dorpskern of natuurgebied.

9_0009_weduwrij_7

De verschuiving relativeert ook – samen met de vertikale opdeling van de gevel – de schaal van het woonzorgcentrum; een ruwe donkerkleurige metselwerk plint op het gelijkvloers draagt een ritmische gevelstructuur in prefabbeton met dieperliggend glas en houten panelen op de verdiepingen. Grotere glaspartijen duiden de publieke functies aan. De neutrale kleurkeuze wil op zijn beurt in eerste instantie het groen karakter van de plek tussen Wijgmaal centrum en Het Broek in de verf zetten.

Bron: A33 architecten

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

7 thoughts on “Hoe zal het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek eruit zien?

  1. Goya
    15 juni, 2014 at 11:40

    Die eerste alinea werd toch na een lunch met aangepaste wijnen geschreven mag ik hopen? 🙂
    Een eenvoudig plattegrond zou veel overzichtelijker zijn.

    1. Hilde Van Wichelen
      21 juni, 2014 at 15:56

      Beste,

      Deze tekst komt van de website van het architectenbureau dat het ontwerp heeft gemaakt. Ik heb een eenvoudige plattegrond toegevoegd, zoals ik die gevonden heb op dezelfde website. Ik hoop dat je je hiermee wat beter kan voorstellen wat het zal worden.

      Groetjes,
      Hilde

      1. 25 juni, 2014 at 12:21

        Het was me helemaal duidelijk dat die tekst van het architectenbureau en niet van jou kwam 🙂
        In elk geval bedankt om ons op de hoogte te houden!

        Goya

  2. Dan
    10 juli, 2014 at 11:54

    De werken zijn nu begonnen maar de aannemer (opdrachtgever) heeft nog niet zoals belooft de staat opgemaakt van de omringende woningen. Wanneer zou dit plaats vinden?

    Dan

    1. Hilde Van Wichelen
      15 juli, 2014 at 17:51

      Hallo,

      ik heb uw vraag doorgegeven aan het OCMW. De werken zijn nog niet echt gestart, enkel de bouwkeet zou er al staan, maar de werken starten pas na het bouwverlof. Het OCMW heeft de bouwheer namelijk Senior Living Group gevraagd wanneer de plaatsbeschrijving zal gebeuren en binnen welke perimeter dat zal gebeuren. Zodra ik daar een antwoord van heb gekregen, laat ik het je weten.

      Groetjes,
      Hilde

  3. Erik Daems
    15 juli, 2014 at 16:26

    Hilde, op te volgen is hoe het hoogteverschil tussen Weduwenrij en Alloingpad zal opgevangen worden. In het RUP was er sprake van trappen met een fietsgoot, wat niet alleen lomp is voor fietsers met of zonder fietskar, maar ook voor rolstoelgebruikers en niet-meer-zo-vlot-ter-been-zijnde bejaarden. En of je gemakkelijk door kan naar de nieuwe wijk aan het oude kerkhof zonder door de plantsoenen te moeten ploegen.

    1. Hilde Van Wichelen
      15 juli, 2014 at 17:53

      Dag Erik,

      bedankt voor je zinvolle opmerking. Ik geef het via het OCMW door aan de bouwheer. Als er een antwoord is, laat ik het weten.

      Groetjes,
      Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *