Groen verkrijgt standpunt van Vlaamse regering rond vliegroute Leuven Rechtdoor

0 Flares 0 Flares ×

Uit een antwoord op een parlementaire vraag van Hermes Sanctorum blijkt dat minister Schauvliege erkent dat er minstens een ernstig probleem is met de vliegroute Leuven Rechtdoor. Groen vraagt opnieuw een grondige evaluatie.

Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid): “Sinds de invoering op 6 maart 2014 is er in de getroffen regio ( Tildonk, Wijgmaal, Rotselaar, Haacht, Holsbeek, …  ) heel wat te doen rond de nieuwe vliegroute Leuven Rechtdoor. Zonder enige communicatie werden de inwoners plots geconfronteerd met niet alleen dalende maar ook opstijgende vliegtuigen boven de regio. Duizenden inwoners gaan  niet akkoord met deze concentratie van lawaaihinder. Lokale politici van de 8 getroffen gemeentes hebben via een motie de situatie aangeklaagd bij de federale overheid. Ook in Leuven brachten we het probleem onder de aandacht, wat resulteerde in een unaniem ondersteunde motie vanuit de gemeenteraad met een vraag tot evaluatie van de route Leuven Rechtdoor en een vraag tot evenwichtige spreiding van de hinder.”

Op vraag van Groen kwamen op dinsdag 9 december de problemen rond de nieuwe vliegroute eveneens ter sprake op de commissie Leefmilieu van het Vlaamse Parlement.

Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid): “Ik stelde minister Schauvliege kritische vragen over de manier waarop deze vliegroute werd ingevoerd. Het is positief dat uit het antwoord van minister Schauvliege blijkt dat ze de problemen erkent. Ze is  bereid te zorgen voor de nodige objectieve meetgegevens, om op die manier de route grondig te evalueren. In haar antwoord verwees ze naar het feit dat de routes die de vliegtuigen volgen niet correct worden uitgevoerd volgens de gemaakte afspraken. Ze erkent dat de woonkernen van Tildonk, Wijgmaal en Rotselaar het zwaar te verduren krijgen door onafgebroken vliegtuigverkeer van dalende en stijgende vliegtuigen. Ze gaf mee dat volgens de eerste metingen van het nieuwe meetstation in Tildonk het geluidsniveau van de stijgende vliegtuigen gemiddeld 5 decibels hoger is dan het gemiddelde maximale geluidsniveau van de dalende vliegtuigen. Wat betreft de communicatie zou enkel Belgocontrol een maand op voorhand iets hebben laten weten via hun website, wat natuurlijk onvoldoende is bij iets wat zo’n grote impact heeft voor de bevolking. Onze vraag naar een degelijke evaluatie van de route Leuven Rechtdoor is kamerbreed gedragen door het hele parlement.”

Anne Dedry (Kamerlid): “Het regeerakkoord van 10 oktober 2014 zegt duidelijk dat de routes die op 9 januari 2014 en op 6 maart 2014 werden ingevoerd moeten worden geëvalueerd en – waar nodig – aangepast naar een aanvaardbare oplossing. Vanuit Groen zijn we tevreden dat minister Schauvliege wil meewerken aan een objectief beeld van de geluidshinder. Later is het dan aan minister Galant en de federale overheid om op basis van die gegevens de vliegroutes eventueel bij te sturen. Ik zal dit vanuit de Kamer zeker ook mee opvolgen. ”

 

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

2 thoughts on “Groen verkrijgt standpunt van Vlaamse regering rond vliegroute Leuven Rechtdoor

 1. Inge Vanlinthout
  14 december, 2014 at 18:49

  Fantastisch dat u ons wil steunen in de stijgers v Leuven Rechtdoor! Maar toch wil ik nog even kwijt dat wij in Kiezegem het centrum vormen momenteel van alle dalers die België binnen komen tussen 0 en Z. Dat de baken Geetbets nog alleen bij drukte wordt gebruikt af en toe. Dat er een wijziging is in de routes van dalers die meestal recht op recht vliegen, soms ‘baken’ Nieuwerkerken, soms ‘baken’ St-Truiden, soms gewoon hun zin doen, maar altijd over Kiezegem, waar voor mei NOOIT een daler vloog. De dalers vlogen over Geetbets en dan rond Bekkevoort!!!! Altijd! Dat we nu zéér veel dalers over of naast ons hebben geeft ook enorme lawaaioverlast! En erger: dit gebeurt allemaal zonder overleg of enige communicatie! We zijn mondeling bewoners hierop attent aan het maken, want sommigen zien het maar weten niet waar te reageren of durven niet uit angst voor pestgedrag! Dit is ook even erg als wat ze in Rotselaar meemaken! Wij kozen hier totaal niet voor en kunnen blijkbaar nergens terecht, worden naar de zijkant geschoven!!! Onze gezondheid én onze zenuwen lijden er enorm onder! Zou u dit ook eens kunnen bekijken op flightradar? De verschillen met vroeger zijn spectaculair! Dank!!

  1. Hilde Van Wichelen
   21 december, 2014 at 22:26

   Beste Inge,

   Bedankt voor uw mail.
   Op woensdag 17 december 2014 is er een infovergadering geweest vanwege de actiegroep tegen Leuven Rechtdoor en daar is het probleem van de wijzigingen bij de dalers door verschillende bewoners aangebracht. U kan het verslagje hiervan lezen op mijn website. Veel mensen hebben zoals U (nieuwe) klachten over de dalers. In het verslag kan U lezen dat de actiegroep het probleem van de stijgende vliegtuigen eerst gaat aanpakken, maar ondertussen ook de klachten over de dalers zal verzamelen. Ik zal uw mail aan de actiegroep doorsturen. Het is zeker ook goed om klacht in te dienen bij Brussels Airport ( zie een vroeger artikel hierover op mijn website met de gegevens ) en bij de ombudsdienst en het bestuur van de gemeente waar U woont.

   Hopelijk komt er een oplossing, zowel de actiegroep als politici zoals ikzelf doen in elk geval ons best.

   Vriendelijke groeten,

   Hilde Van Wichelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *