Groen Leuven vraagt stadsbestuur Leuven om een standpunt tegen de vliegroute Leuven Rechtdoor

0 Flares 0 Flares ×

Naast de dalende vliegtuigen zijn er nog altijd veel opstijgende vliegtuigen boven het noorden van Leuven. Dit is het gevolg van de nieuwe uitspraak van de rechter op 6 april 2016 waardoor de route Leuven Rechtdoor toch ten noorden van Leuven blijft bestaan. Groen Leuven roept het stadsbestuur van Leuven op om de inwoners van Wijgmaal en Wilsele-Putkapel niet in de steek te laten en standpunt in te nemen tegen de route Leuven Rechtdoor.

Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid): “Van bij het begin van de invoering van deze route in maart 2014 hebben we vanuit Groen de klachten die er kwamen van de inwoners uit Wijgmaal en Wilsele-Putkapel over de extra lawaaihinder door deze route ernstig genomen. De voorbije weken worden er ook opstijgende vliegtuigen boven delen van Kessel-Lo gesignaleerd. We vinden het onaanvaardbaar dat deze route werd ingevoerd onder politieke druk en zonder informatie en consultatie van de betrokken gemeentebesturen en inwoners. Ondanks onze vragen hierover heeft het stadsbestuur van Leuven tot nu toe geen duidelijk standpunt willen innemen tegen de route Leuven Rechtdoor. We hopen dat daar verandering in komt. Mee op ons initiatief kwam er wel een motie die door de gemeenteraad werd goedgekeurd, maar die bevatte nog geen duidelijke uitspraak tegen de vliegroute.”

Nochtans is de invoering van de route Leuven Rechtdoor geen verbetering van de situatie. De recent vrijgegeven officiële evaluatie door Belgocontrol is vernietigend voor de betreffende vliegroute en bevestigt dat dit een problematische route is die niet past in het geheel van de routes rond de luchthaven. Het rapport concludeert dan ook dat “vergeleken met de vorige situatie, de vliegroute Leuven Rechtdoor een negatieve impact heeft op de vluchtefficiëntie en op de complexiteit van het management van het luchtverkeer”.

Daarnaast zijn voor Groen de levenskwaliteit van de inwoners en de impact op het milieu erg belangrijk.

Hilde Van Wichelen: “Wij zijn niet tegen de luchthaven, maar vinden wel dat er een evenwicht moet worden gezocht tussen de impact op levenskwaliteit en milieu aan de ene kant en de economische activiteiten van de luchthaven aan de andere kant. Uit de recente geluidsmetingen in Tildonk van het Vlaams departement LNE blijkt heel duidelijk dat de route enorme extra geluidshinder veroorzaakt in deze regio. Ook de impact van extra fijn stof mag niet worden onderschat. ”

De federale regering maakt op dit moment werk van een vliegwet. We roepen de bevoegde minister Bellot op om – in overleg met de betrokken regio’s – een degelijk en transparant spreidingsplan uit te werken waarin de lasten van de lawaaihinder eerlijk worden gespreid over de verschillende regio’s rond de luchthaven. Een duidelijk standpunt van het Leuvense stadsbestuur tegen de route Leuven Rechtdoor zou een hart onder de riem zijn voor de getroffen Leuvense inwoners.

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

One thought on “Groen Leuven vraagt stadsbestuur Leuven om een standpunt tegen de vliegroute Leuven Rechtdoor

 1. waeyenbergh chris
  27 augustus, 2016 at 11:40

  Beste

  Ik wil reageren om mijn ergernis te tonen….het is weer eens goed weer en weekend en we hebben weer prijs….van deze morgen 6 uur het ene vliegtuig na het andere boven ons hoofd…eens lekker uitslapen is er weer niet bij…..ik baal van geluid….Ik ben in Leuven geboren en mijn jeugd doorgebracht in Veltem….nu wonen we in Tildonk….ik word in oktober 61 jaar wij zijn groot geworden met de dalende vliegtuigen….die waren we gewoon en dat weet je hier in deze omgeving waren het de dalende …Maar ineens beslist er een hoog geplaatst figuur dit moet anders…..en wij gewone mensen …wij moeten dit maar aanvaarden…..Ik wil beleefd blijven ik zou andere dingen kunnen zeggen….ga dat niet doen…..
  Verkopen en midden in het bos gaan wonen is een optie…maar niet zo eenvoudig.
  WIJ ZIJN NIET AKKOORD MET DEZE MAATREGELING.

  groeten
  chris uit Tildonk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *