Groen is bezorgd over renovatie stationsgebouw Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

Na vele jaren verkrotting en leegstand werd er in 2016 beslist het station van Wijgmaal te renoveren in een samenwerking tussen vzw Dialoog, vzw Spit en de stad Leuven. In eerste instantie waren de plannen die er op tafel lagen ambitieus en zouden heel wat van de verzuchtingen van de buurtbewoners en treinreizigers van Wijgmaal worden waargemaaktVandaag is Hilde Van Wichelen, gemeenteraadslid voor Groen, minder optimistisch. De samenwerking met vzw Spit zal niet doorgaan, waardoor er geen horeca-gedeelte met een sociaal restaurant en koffiebar zal komen in het station.

In oktober 2013 deed Hilde Van Wichelen samen met haar collega’s van Groen een bevraging bij de buurtbewoners en de treinreizigers over welke invulling zij voor het stationsgebouw wensten. Er was een sterke vraag naar een zaaltje die verenigingen of particulieren zouden kunnen huren, naar een verwarmde wachtruimte, naar meer fietsstallingen en een fietsherstelpunt, maar ook naar een horeca-gedeelte, een gezellig restaurant en koffiebar.

Bezorgdheden van Groen vandaag

Hilde Van Wichelen: “Ik heb vernomen op de commissie Economie dat er is beslist dat de samenwerking met vzw Spit wegvalt. Dit is een zeer spijtige zaak. Het was vzw Spit die via een project van sociale tewerkstelling zou zorgen voor de uitbouw van een sociaal restaurant in het station. Dit is erg nodig omdat Wijgmaal nog altijd geen sociaal restaurant heeft, in tegenstelling tot andere wijken en deelgemeentes in Leuven. Ook in Wijgmaal zijn er mensen in (kans)armoede, voor wie het goed zou zijn een goedkope maaltijd dichtbij huis te kunnen eten. Daarnaast is er rond het station van Wijgmaal echt een heropleving nodig. Vandaag wordt het station ervaren als een doodse plek, een soort van dorpskanker. Een sociaal restaurant met koffiebar en met een terras op het plein in de zomermaanden zou voor een stevige revival kunnen zorgen, zowel voor treinreizigers, voor de buurtbewoners als voor de voorbijrijdende fietsers.”

Daarom hoopt Groen dat het stadsbestuur het idee van een sociaal restaurant niet los laat en er werk van maakt te zoeken naar een andere uitbater van het horecagedeelte, ofwel binnen de sociale economie ofwel een privé partner. Daarnaast hoopt Groen dat alle andere plannen zoals de verwarmde publieke wachtruimte, het gemeenschapszaaltje en een fietsherstelpunt er zeker zullen komen.

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *