Groen ijvert voor verbreding spoorwegovergang Wakkerzeelsebaan

0 Flares 0 Flares ×

Aangezien er in Wijgmaal al een hele tijd gesproken wordt over grootse plannen rond de spoorwegovergangen, roepen de aangekondigde werken aan de spoorwegovergangen die vandaag 6 november 2014 starten bij velen heel wat vragen op. Wat gaat er hier juist gebeuren? Is dit al een voorbereiding of een gedeeltelijke uitvoering van het masterplan rond  de spoorwegovergangen? Welke is  de aard van de werken die Infrabel gaat uitvoeren? Zal de spoorwegovergang van de Wakkerzeelsebaan nu eindelijk verbreed worden, zoals de bewoners al lang vragen?

persbericht

Hilde Van Wichelen, gemeenteraadslid voor Groen uit Wijgmaal, deelt de bezorgdheid van de inwoners van Wijgmaal en heeft deze vragen voorgelegd aan Infrabel en de betrokken stadsdienst.

Hilde Van Wichelen: “Infrabel heeft me laten weten dat de huidige werken aan de 2 spoorwegovergangen niets te maken hebben met het toekomstige masterplan rond de spoorwegovergangen. Het zijn onderhoudswerken die worden uitgevoerd aan 2 overwegen. Aan de andere 2 overwegen wordt er niet gewerkt. Op die manier wordt het verkeer in Wijgmaal tijdelijk wel moeilijker, maar niet helemaal onmogelijk gemaakt.”

Aan de spoorwegovergang van de Remylaan worden de spoorstaven vernieuwd en wordt het spoor in de overweg ondergestopt. De spoorwegovergang van de Wakkerzeelsebaan wordt vernieuwd én er zijn plannen om de spoorwegovergang te verbreden. Er komt een verbreding van minstens 1,5 m aan elke kant, waardoor de spoorwegovergang mooi aansluit bij het nieuw aangelegde fietspad en waardoor de kruising van fietsers en auto’s in de toekomst beter zal kunnen gebeuren.

Hilde Van Wichelen: “Ik ben heel tevreden dat de spoorwegovergang aan de Wakkerzeelsebaan wordt verbreed. Dit is een vraag die de bewoners en ikzelf reeds vaak hebben gesteld en waar nu werk van zal worden gemaakt. De ondergrond voor die verbreding wordt nu klaargemaakt. Deze oversteekplaats  wordt in rubber aangelegd, wat een verbetering is wat betreft het geluid.  Ook de spoorstaven worden vernieuwd. De aanpassing van overweg zelf op de nieuwe breedte (seininstallatie, slagbomen …) zal meer tijd in beslag nemen en zal pas voor binnen enkele maanden zijn. Het zou nog beter zijn als de oversteekplaats nog breder wordt gemaakt aan de kant waar een voetpad is voorzien (1,5 m naar 3 m) zodat ook het voetpad verder loopt op de oversteekplaats. Ook dat probleem heb ik aangekaart en het is me ondertussen door de betrokken stadsdiensten bevestigd dat een verbreding naar 3 m aan de kant van het voetpad is voorzien in het plan. Deze verbreding vraagt een extra financiële inspanning van de stad, maar ik hoop dat ze deze inspanning zullen leveren. Ik vind het spijtig dat de verbreding van de spoorwegovergang niet sneller door de stad werd aangevraagd, waardoor de volledige aanpassing van de overweg spijtig genoeg niet klaar zal geraken samen met het afwerken van de vernieuwing van de Wakkerzeelsebaan (einde werken voorzien maart 2015), maar ik hoop dat de verbreding er komt en ben tevreden dat dan het geheel mooi op elkaar zal aansluiten.”

Hilde Van Wichelen, gemeenteraadslid

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

One thought on “Groen ijvert voor verbreding spoorwegovergang Wakkerzeelsebaan

  1. Rudi en Inge
    22 maart, 2015 at 18:47

    Ik begrijp niet waarom ze die verbreding niet meteen hebben voorzien, de werken aan de straat zijn nog bezig en de spoorweg is geruime tijd gesloten geweest in december voor de plaatsing van de rubber blokken. Hadden ze de overweg iets langer gesloten gehouden, dan hadden ze die verbreding toch gemakkelijk kunnen uitvoeren. Uitstel is vaak afstel he.
    En ik hoop ook dat er nog verbetering komt aan het wegdek van de overweg zelf want wie er nu over rijdt wordt van links naar rechts geschud in zijn wagen…de schokdempers zien hier serieus af. Ok, de toplaag asfalt moet er nog komen aan ene kant van de baan, maar ik twijfel er een beetje aan of dit het probleem zal oplossen, volgens mij liggen de rubberen blokken niet volledig in lijn met de nieuwe baan. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.
    Ik heb ook wel mijn bedenkingen bij een bredere overweg…want het verkeer zal hier zeker niet vlotter mee zijn…de lange wachttijden bij gesloten overweg, de enorme verkeersdrukte op deze baan en dan de vele hindernissen zoals parkeerstroken en versmallingen gaan het er niet beter op maken….ik snap dus niet waarom de plannen voor de sluitingen van de overwegen en de komst van de tunnels en nieuwe weg zijn afgeblazen… een belachelijke beslissing van de overheid, besparen op zulke goede plannen…tsss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *