Geen kampeertoestanden meer aan de schoolpoort

0 Flares 0 Flares ×

Aan verschillende Leuvense basisscholen kamperen deze week reeds tientallen ouders om zeker te zijn dat hun kinderen maandagochtend ingeschreven kunnen geraken in de school die hun voorkeur heeft. Groen vindt dat er een betere oplossing moet komen en stelt voor dat vanaf volgend schooljaar de basisscholen in Leuven starten met een digitaal inschrijvingssysteem. Groen vindt ‘nabijheid tot de school’ daarbij een belangrijk bijkomend criterium.

De ouders zijn terecht niet tevreden met de manier waarop de inschrijvingen nu gebeuren. Reeds enkele jaren wordt er gesproken van een ander, beter inschrijvingssysteem, maar het komt maar niet van de grond. Hilde Van Wichelen: “ Ik bezocht vandaag de wachtende ouders aan de Vrije Basisschool De Twijg in Wijgmaal. Ook aan die school wordt er reeds 2 dagen gekampeerd voor de beperkte vrije plaatsen die er zijn. Dagenlang kamperen aan een schoolpoort is geen ideale situatie en niet iedereen kan zich daar zomaar voor vrij maken. Aan de andere kant willen deze ouders toch wel erg graag dat hun kinderen naar school kunnen gaan dichtbij huis.”

foto kampeerders 2015

Daarom stelt Groen voor dat de Leuvense basisscholen een digitaal inschrijvingssysteem invoeren, zoals al bestaat voor een aantal secundaire Leuvense scholen. De ouders kunnen zich online inschrijven tijdens een bepaalde periode en geven bv. 3 scholen van keuze in volgorde van voorkeur op. Er hoeft op die manier niet meer te worden gekampeerd. Het systeem voert enkele criteria in die bepaalde groepen kinderen terecht voorrang geven zoals bijvoorbeeld GOK-leerlingen, broers en zussen, kinderen van personeel. Dit zijn de voorrangscriteria die nu ook al worden gebruikt. Hilde Van Wichelen: “Groen stelt voor om aan deze criteria ook het criterium ‘nabijheid tot de school’ toe te voegen, omdat het belangrijk is dat lagere schoolkinderen de mogelijkheid hebben om dichtbij huis naar school te kunnen gaan. Dit is belangrijk voor het sociale weefsel van een wijk of dorp en het zorgt ook voor zoveel mogelijk duurzame verplaatsingen te voet of met de fiets.”

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

2 thoughts on “Geen kampeertoestanden meer aan de schoolpoort

 1. 1 mei, 2015 at 18:05

  Ik vrees dat het probleem structureler is dan enkel een inschrijvingssysteem, toen we in 2009 onze oudste dochter in de Twijg inschreven was er van een wachtlijst nog geen sprake. “kom maar eens langs” was toen het inschrijvingssysteem.

  Ondertussen ziet iedereen dat Wijgmaal voortdurend verbouwd wordt, meer en meer jonge gezinnen vestigen zich hier en willen hun kinderen natuurlijk graag in de nabijheid naar goede school zien gaan. Op 100 meter van de school is er dan nog een nieuw wijkje bijgekomen met jonge gezinnen.

  Dus ja, een digitaal inschrijvingssysteem zal het probleem van de kampeerders kunnen oplossen, maar dat zal niet verhinderen dat er meer en meer kinderen niet meer in hun eigen dorp naar school zullen kunnen gaan. Daarvoor is een politieke langetermijnvisie nodig met structurele ingrepen, en die had er jaren geleden al moeten zijn. Een school kan maar roeien met de riemen die ze krijgt.

 2. Hilde Van Wichelen
  7 mei, 2015 at 00:18

  Beste Goya,

  Bedankt voor je mail. Er zijn inderdaad verschillende aspecten aan het probleem. Maar een digitaal inschrijvingssysteem is al een eerste instrument om het inschrijven gemakkelijker, zonder kamperen, te laten verlopen. Als het criterium van de nabijheid tot de school wordt mee opgenomen in het systeem ( en dat hoop ik ) zullen de kinderen dichtbij de school als eerste plaats hebben. Maar, dat systeem moet nog worden goedgekeurd door de Leuvense basisscholen en door tegengestelde belangen zijn we nog niet zo ver. Aan de andere kant zullen er door de woonuitbreidingsgebieden in Wijgmaal heel wat kinderen bijkomen en daar moet inderdaad iets structureels gebeuren. De Twijg is daar al heel wat jaren mee bezig en het schoolbestuur is ook nu volop bezig met de voorbereiding van het bijbouwen van extra lokalen. Ze hebben ook net vanuit de Taskforce extra geld gekregen van de overheid ( 1,6 miljoen ) om samen met de Grasmus 150 extra plaatsen te creëren. Dus er wordt wel degelijk actie ondernomen. Ik volg dit onderwerp op in de commissie Onderwijs van de gemeenteraad en ook in de schoolraad van De Twijg.

  Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb geïnformeerd. Als je nog vragen of bezorgdheden hebt, laat ze mij gerust weten.

  Vriendelijke groet,
  Hilde Van Wichelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *