Gratis rookmelder bij de geboorte van Leuvense inwoners

0 Flares 0 Flares ×

Ik stelde in de gemeenteraad van december 2017 voor om bij de aangifte van elke nieuwe geboorte van een Leuvense inwoner een gratis rookmelder te bezorgen aan de ouders. Rookmelders zijn een belangrijk element in de strijd tegen de doden en gewonden die er nog jaarlijks vallen bij woningbranden.

Overlijdens bij woningbranden is een belangrijk probleem dat nog te vaak wordt onderschat. In 2017 vielen er in België bij woningbranden 47 doden, dit wil zeggen 1 dode om de 7 dagen.  De voorbije jaren waren er spijtig genoeg ook enkele doden bij woningbranden te betreuren in Leuven: in 2014 vielen er 2 doden, in 2015 1 dode en in 2016 ook 1 dode. Gelukkig vielen er dit jaar in Leuven geen doden bij woningbranden, maar in het brandweergebied van de brandweerpost Leuven viel er dit jaar een dode in Bertem en een dode in Haacht.

Het gevaar voor doden en gewonden bij woningbranden is vooral groot tijdens de nacht. Onderzoek wijst uit dat mensen niets ruiken wanneer ze slapen. Bij de laatste dode die er vorige week in België viel, een vrouw van 86 jaar, is de vrouw zelf niet wakker geworden van de rookontwikkeling ( waardoor ze spijtig genoeg is overleden ) maar is het de hond van de buren geweest die door te blaffen alarm heeft geslagen bij de buren. Rookmelders reageren snel, maken de bewoners wakker zodat ze kunnen vluchten en zijn dus wel degelijk effectief en noodzakelijk. Je hebt immers maar 3 minuten de tijd om te vluchten bij brand.

Hilde Van Wichelen ( gemeenteraadslid ): “Onze brandweerzone heeft brandpreventieadviseurs en dat vinden we vanuit Groen een hele goede zaak. Dit jaar bijvoorbeeld hebben deze brandpreventieadviseurs 159 preventieve activiteiten uitgevoerd binnen het gebied waar onze brandweerpost van Leuven actief is. Een groot aantal van die activiteiten waren preventieve en informatieve bezoeken bij inwoners thuis, onder andere advies over de plaatsing van rookmelders. Uit die bezoeken bij Leuvense inwoners blijkt dat dat 45,7% van de woningen rookmelders heeft ( dus meer dan de helft heeft geen rookmelders ) en dat van die woningen die een rookmelder in huis hebben nog eens de helft de rookmelders niet (meer) werken. Dit heeft dan bijvoorbeeld te maken met het feit dat de rookmelders zelf of de batterijen niet op tijd vervangen werden. Conclusie: slechts ¼ van de gecontroleerde woningen heeft rookmelders die werken.”

En dat zijn dan nog maar enkel de Leuvense woningen waar er een controle is gebeurd op vraag van de bewoners. Uit een breed onderzoek van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken uit 2014 blijkt dat in Vlaanderen slechts 43% van de woningen is uitgerust met een rookmelder en dat slechts 15% beschikt over een evacuatieplan. Er is dus nog heel wat ruimte voor verbetering.”

Hilde Van Wichelen: “De geboorte van nieuw leven is in een gezin een vreugdevol moment. Kersverse ouders zijn erg vatbaar voor de idee dat dit nieuwe leven de bescherming verdient die het nodig heeft. Daarom denken we dat een geboorte een goed moment is om een gratis rookmelder aan te bieden. Sowieso is een kinderkamer een plaats in de woning die door brandpreventieadviseurs wordt aangeraden om een rookmelder te plaatsen. Onder het motto ‘Een rookmelder op elke kinderkamer’ kan de stad er op deze manier voor zorgen dat er in elke kinderkamer een rookmelder komt te hangen.”

Wanneer ze de aangifte van de geboorte komen doen, moeten de ouders op het stadskantoor zijn. De rookmelder kan dan als geboortegeschenk worden meegegeven, samen met een woordje uitleg en een folder over het belang van rookmelders en met tips over waar en hoe je de rookmelder het  beste plaatst.

Hilde Van Wichelen: “Een kwalitatieve rookmelder die 10 jaar meegaat en waarvan de batterij niet moet worden vervangen kost bij aankoop van grote aantallen 16,- euro. Een kleine kost voor een zinvol preventief gebaar vanwege het stadsbestuur. We hopen dan ook dat het stadsbestuur dit voorstel goedkeurt.”

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *