Een opvanginitiatief voor vluchtelingen in Leuven

0 Flares 0 Flares ×

Groen is tevreden dat ook Leuven eindelijk kiest voor de oprichting van een Lokaal Opvanginitiatief voor Niet-Begeleide Minderjarige Vluchtelingen. Met Groen hebben we de voorbije jaren inspanningen gedaan om de stad te overtuigen een opvanginitiatief voor vluchtelingen in Leuven te starten. We zijn tevreden dat het door de samenwerking van verschillende partners vandaag  eindelijk zover is.

Een kleine geschiedenis 

Tijdens de vorige legislatuur heeft Groen verschillende pogingen ondernomen om de toenmalige meerderheid te overtuigen om in Leuven te starten. Op de OCMW-raad van januari 2011kwam er een  voorstel van Groen. Helaas werd dit voorstel toen weggestemd.

Bij de start van de nieuwe legislatuur werd voor het OCMW een sociale coalitie gesmeed tussen sp.a, CD&V en Groen. In de beleidsnota werd het onderzoek naar de mogelijkheid van de oprichting van een opvanginitiatief voor kinderen en jongeren als punt opgenomen. Er werden verschillende gesprekken opgestart, onder meer met Fedasil en het kabinet van staatssecretaris De Block. Maar de kortetermijnpolitiek van de toenmalige federale regering met de stopzetting en zelfs het sluiten van opvanginitiatieven her en der, was het duidelijk dat er voorlopig geen opvang in Leuven kon komen.

De huidige vluchtelingenstroom noopte de federale regering tot een antwoord en worden de OCMW’s opnieuw opgeroepen om hun opvanginitiatieven open te stellen of nieuwe op te richten. Dit gaf de mogelijkheid aan Leuven om opnieuw een aanvraag in te dienen. 

Waarom een opvang voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen?

We hebben met Groen aangedrongen op een opvang voor kinderen en jongeren, omdat ze een extra kwetsbare groep zijn en een kleinschalige opvang aangepast aan hun noden nodig hebben. Leuven heeft als onderwijsstad deze jongeren veel te bieden. Ze hebben hier heel wat mogelijkheden om naar school te gaan en later verder te studeren.

Louis Debruyne, OCMW-raadslid voor Groen: “Kleinschalige opvang is voor de asielzoekers een betere plaats dan de grootschalige opvang in kazernes. Opvang van asielzoekers is een kerntaak en de bevoegdheid van het OCMW. En niet onbelangrijk … het kost het de kas van het OCMW weinig dankzij de federale bijdrage en het beschikking stellen van een woonruimte door de KULeuven.”

Groen beseft dat het OCMW van Leuven al grote inspanningen doet voor de asielzoekers. Maar nu de nood hoog is, moet Leuven een tandje bijsteken.

“Leuven is een rijke stad. Veel Leuvenaars willen hun steentje bijdragen, en vragen helemaal niet om de opvangcrisis van asielzoekers buiten de stadspoorten te houden. Door een aantal opvangplaatsen te voorzien en mee in te gaan op het aanbod van de KULeuven en van geëngageerde Leuvenaars, kan het OCMW een krachtig signaal van solidariteit geven”, aldus nog Louis Debruyne.

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *