Een speel- en geboortebos in Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

Groen stelt voor dat de stad het bosterrein van de vroegere schietstand in Wijgmaal aankoopt om het om te vormen tot een wandel-, speel- en geboortebos.  Als dit bos wordt opengesteld krijgt het dorpscentrum er een interessante groene openbare ruimte bij. Daarnaast hebben de groene kandidaten uit Wijgmaal nog heel wat andere ideeën om samen met de inwoners van Wijgmaal een dorp te maken waar het aangenaam is om te leven.

Een speel- en wandelbos

Om het speel- en wandelbos te realiseren, denken we aan het bosterrein van de voormalige schietstand. Het terrein ligt tussen het Remy Alloingpad en Wijgmaalbroek, dichtbij het dorpscentrum, achter de terreinen van de Chiro en naast het nieuwe WZC Wijgmaalbroek. Op dit moment is het een privéterrein en is de grond van het terrein vervuild doordat het vroeger werd gebruikt als stortplaats.

Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid ): “Na aankoop en sanering door de stad kan het bos worden ingericht als een avontuurlijk speelbos. Als er aan de achterzijde van het terrein van de Chirolokalen een poortje wordt voorzien, kunnen de Chiroleden gemakkelijk en veilig het speelbos bereiken. Het kan een leuke en avontuurlijke uitbreiding zijn van hun wekelijkse speelterrein. Ook de kinderen van de 2 basisscholen in Wijgmaal kunnen er gebruik van maken.”

Twee weken geleden rooide de huidige eigenaar een groot aantal sparren in het bos. De eigenaar kreeg voor het rooien van deze bomen een kapvergunning van het Agentschap Natuur en Bos en van de stad Leuven omwille van het acute gevaar van de bomen voor de gebruikers van het fiets- en wandelpad naast het bos.

Erik Daems (kandidaat Groen 23ste plaats): “Voor de oudere inwoners en de bewoners van het WZC kan er in het bos een wandelpad worden voorzien dat rolstoeltoegankelijk is, met ook voldoende zitbanken. Op die manier krijgen de oudere bewoners er de mogelijkheid tot een vlotte wandeling en kunnen ze elkaar ontmoeten voor een babbeltje. Voor honden is er in Wijgmaal nog geen afgebakende loopzone. Toch is er bij de hondenbezitters vraag naar. Vandaar dat een afgebakende hondenloopzone een goede aanvulling zou zijn. Voor de buurtbewoners denken we aan een picknicktafel en een openbare barbecue.”

Een geboortebos

Fatiha Dahmani (gemeenteraadslid ): “Aangezien de eigenaar volgens de afgeleverde kapvergunning verplicht wordt om binnen het jaar nieuwe bomen te planten in de plaats van de gekapte bomen, zou het een leuk idee zijn er een geboortebos van te maken door de ouders van pasgeboren kindjes de kans te geven er een nieuwe boom te planten.”

Kris Demeter (kandidaat Groen 42ste plaats): “We stellen voor dat het stadsbestuur de inrichting van het bos niet zelf bepaalt, maar dat het een participatief traject opstart met de verschillende mogelijke gebruikers –  kinderen, ouderen, hondenbezitters en buurtbewoners – om samen met hen de invulling  van het bos te ontwerpen. Op die manier sluit de inrichting van het bos het best aan bij de noden van de verschillende toekomstige gebruikers.”

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *