Geen Marie Thumasplein aan OPEK

0 Flares 0 Flares ×

Op de gemeenteraad van 26 september lag een voorstel op tafel om het plein voor OPEK het Victor Broosplein te noemen. Ik stelde voor om het plein een vrouwennaam te geven en er een Marie Thumasplein van te maken. Ons voorstel werd spijtig genoeg weggestemd door het stadsbestuur, waardoor er nu toch een mannennaam zal gebruikt worden.

We stelden het Marie Thumasplein voor en wel om de volgende 2 redenen:

1)      Onevenwicht wegwerken

Het grote onevenwicht tussen mannen- en vrouwennamen van straten en pleinen in Leuven is erg opvallend. Een jaar geleden sprak ik daar al eens over nav een vorig voorstel tot straatnamen. Een telling in de straatnamenlijst uit 2013 leert ons dat in er 218 straten en pleinen zijn met de naam van een persoon. Hiervan kregen 195 straten en pleinen de naam van een man en slechts 23 de naam van een vrouw. ( = 10,55 %). Dit heeft natuurlijk te maken met het historische onevenwicht in maatschappelijk belang van mannen en vrouwen. De dag van vandaag is de situatie op dat vlak gelukkig helemaal anders. Daarom vinden we dat de grotere mate van gelijkwaardigheid in de samenleving tussen mannen en vrouwen ook in de naamgeving van de straten en pleinen weerspiegeld moet worden.

De Leuvense stedelijke emancipatieraad bracht reeds in 1999 het probleem onder de aandacht en stelde in een publicatie een reeks zinvolle vrouwennamen. Ook binnen de commissie toponymie, die de nieuwe  straatnamen aanbrengt, is er afgesproken om een inhaalbeweging te doen. Ze spraken af wanneer er persoonsnamen worden voorgesteld, de voorkeur te geven aan vrouwennamen in de plaats van mannennamen.

Ondanks die afspraak blijft dit een pijnpunt. We zien we bij de nieuwe straatnamen weinig of geen vrouwennamen opduiken. Daarom steunen we het voorstel van het stadsbestuur om het plein voor het zwembad van Wilsele-Putkapel  het Sint-Agathaplein te noemen en vragen wij om ook het plein voor OPEK een vrouwennaam te geven. We stellen voor het plein te vernoemen naar het de nabijgelegen vroegere conservenfabriek Marie Thumas. De naam van de fabriek is een samentrekking van 2 namen. Het verwijst naar de oprichter van de fabriek Edmond Thumas en naar Marie Durieux, de vrouw van de oprichter.

2)      Industrieel erfgoed

Onze tweede goede reden is dat we met ons voorstel een belangrijk stuk industrieel erfgoed willen in herinnering houden. Marie Thumas was een fenomeen. Ze zit in ons collectief geheugen omdat haar beeltenis op de vele reclameadvertenties stond, zonder haar mooier te maken. Het was een vrouw van vlees en bloed, met uitstraling tot buiten onze landsgrenzen. Marie Thumas zit ook in het collectieve geheugen van de Leuvenaars. Veel Leuvenaars hebben sterke herinneringen aan de fabriek, bv. omdat ze er werkten of er een studentenjob deden. Naast deze lokale Leuvense uitstraling heeft Marie Thumas ook een bovenlokale uitstraling. Er zijn erfgoedtentoonstellingen aan Marie Thumas gewijd, vorig jaar in Mechelen en in het Huis van Alijn in Gent.

Nog enkele historische weetjes over Marie Thumas:

Marie Thumas was een Belgisch bedrijf dat groenten in blik produceerde. Het was een van de bekendste merknamen van het land. Deze eerste Belgische conservenfabriek werd opgericht in 1886 door de Doornikse ingenieur Edmond Thumas. De fabriek was gevestigd aan de Leuvense Vaart in Wilsele, in de gebouwen waar nu onder andere de opnamestudio’s Manhattan gevestigd zijn.

Aanvankelijk werkten er in de fabriek van Marie Thumas slechts een twintigtal mensen. Voor de Tweede Wereldoorlog liep in het zomerseizoen het aantal werknemers op tot  600 vrouwen en 300 mannen. Na de verwerking van groenten, werden na de oorlog ook fruit en soep in blik verwerkt. Ondanks de dalende markt voor groenten in conserven nam Marie Thumas in 1973 nog de conservenfabriek Mon Jardin in het Waalse Geer over.In 1977 werd de fabriek te Wilsele gesloten en werd er enkel nog in Mechelen en Geer geproduceerd. In 1980 werd Marie Thumas overgenomen door  de Franse  conservenfabrikant Bonduelle.  De merknaam Marie Thumas verdween geleidelijk en werd bij het begin van 21ste eeuw vervangen door de naam Bonduelle.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *