Een maand vertraging op afschaffing route ‘Leuven Rechtdoor’

0 Flares 0 Flares ×

Door de acties die de vakbonden bij luchtverkeersleider Belgocontrol de voorbije weken voerden, heeft de procedure om de vliegroute “Leuven Rechtdoor” te schrappen die door de rechter was bevolen, minstens een maand vertraging opgelopen. Dat meldt de luchtverkeersleider. Normaal gezien zou de route eind maart moeten verdwijnen.

De vakbonden bij Belgocontrol zeiden begin februari de sociale vrede op in het kader van een sociaal conflict over onder meer de eindeloopbaan en de personeelsbezetting. Midden februari startten ze acties op, waarbij ze de vormingen voor nieuwe procedures en vluchtroutes boycotten.

Die acties troffen de reizigers niet, maar hebben dus wel gevolgen. De opleidingen die geboycot werden, gingen immers over de schrapping van de route “Leuven Rechtdoor”, die bijna een jaar geleden door een Brusselse rechter was bevolen. Dat is een route waarbij vliegtuigen die opstijgen vanop de pistes 07 op Zaventem tot voorbij Leuven vliegen alvorens af te draaien.

Nadat Belgocontrol in juni vorig jaar een instructie tot wijziging had gekregen van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant, had de luchtverkeersleider laten weten dat de route tegen eind maart dit jaar geschrapt zou zijn. De wijzigingsprocedures nemen immers 30 weken in beslag.

Maar door het sociaal conflict wordt die datum niet gehaald. “Het invoeren van de nieuwe routes moet met minstens een maand worden uitgesteld”, aldus Belgocontrol. Het bedrijf hoopt dat de sociale onderhandelingen kunnen worden hervat en de vakbondsacties worden opgeschort, zodat de invoering van de nieuwe routes kan worden gestart.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *