Deel je auto met je buren via Autodelen.net

0 Flares 0 Flares ×

Autodelen wordt steeds populairder, maar het stadsbestuur van Leuven wil dat de inwoners en verenigingen nog meer gaan delen. Ze lanceren daarom samen met Autodelen een campagne om de auto te delen met de buren. 

Steeds meer inwoners van Leuven zien de voordelen in van autodelen. Dat blijkt in de eerste plaats uit het stijgend aantal leden bij organisaties zoals Cambio. Met de campagne ‘Autodelen met je buren’ willen Thuis in de Stad diverse groepen stadsbewoners aanmoedigen om een auto te delen met elkaar. ‘Autodelen zorgt niet alleen voor een financiële besparing, maar vermindert ook de parkeerdruk en genereert meer sociale contacten tussen buurtbewoners’, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (SP.A). ‘Autodelen helpt de publieke ruimte in de stad leefbaarder te maken, precies wat we beogen met Leuven Klimaatneutraal 2030.’

Gratis parkeerplaatsen

Het systeem is eenvoudig. Wie auto’s heeft die weinig gebruikt worden, kan zich inschrijven via de website van Autodelen.net. De eigenaar gebruikt zijn auto wanneer hij hem nodig heeft, en op andere momenten kunnen buren hem lenen. Zij stellen een contract met de eigenaar op en kunnen daarna de auto reserveren. Na gebruik betalen ze een vergoeding voor het aantal gereden kilometer.

‘Wat autodelen met je buren zo sterk maakt, is dat je niet alleen bewust kiest voor het juiste en meest efficiënte vervoersmiddel, maar ook dat je het contact met je omgeving versterkt’, zegt Verlinden. ‘Nu al doet een vijfhonderdtal inwoners mee aan het project van Autodelen, maar we willen zo veel mogelijk mensen aanzetten om de auto met hun buren te delen. In ruil krijgen autodeelgroepen die aan de voorwaarden voldoen, gratis parkeerplaatsen in zes parkeerzones in de stad en kunnen ze een autodeelstaanplaats krijgen.’

Verenigingen

Naast gewone gezinnen hopen het stadsbestuur en Autodelen ook verenigingen aan te zetten om auto’s te delen. Onder andere Velo, VDAB en Tartaar vzw sprongen al op de kar. Die laatste gaat een busje delen met onder andere Fabuleus.

‘We hebben een busje nodig, maar gebruiken dat niet elke week’, luidt het. ‘Door het te delen, moeten we niet allemaal de zware kost van zo’n busje aangaan en helpen we elkaar uit de nood.’

Autodelen.net promoot alle vormen van autodelen (zie brochure in bijlage) en werkt samen met alle autodeelorganisaties aan het gezamenlijk doel om 100.000 autodelers te realiseren tegen 2020. Uiteraard blijven zij ook mensen ondersteunen die in een gesloten, kostendelend systeem een privéwagen willen delen met buurtbewoners. Zij gaven deze dienstverlening aan particulieren de naam “Cozycar, autodelen met je buren”.

Zij beschikken nu over twee websites:

•             www.autodelen.net : hierop vind je informatie over alles wat met autodelen te maken heeft (vormen van autodelen, info over alle autodeelaanbieders, beleidsplannen, innoverende concepten zoals delen van het gemeentelijke wagenpark en het delen van rolstoelvriendelijke voertuigen, persberichten en nog veel meer)

•             www.cozycar.be : dit is de ondersteuningswebsite voor mensen die in een gesloten, kostendelend systeem een wagen willen delen met buurtbewoners. Ze vinden er standaardcontracten, rekenschema’s, online reservatiekalender en een zoekfunctie om potentiële autodelers te vinden in hun buurt.

Bron: Het Nieuwsblad

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *