Crowdfundingsactie voor station

0 Flares 0 Flares ×

vzw Dialoog start met een crowdfundingsactie voor de invulling van de vergader- en ontmoetingsruimtes. Dankzij een nieuwe overeenkomst tussen de stad en de vzw’s Dialoog en Spit zal men de ruïne ombouwen tot een ecohuis met kantoorruimtes, een wachtzaal met wifi, een fietspunt voor reizigers, een restaurant en vergaderruimtes voor verenigingen.

Energiezuinige renovatie

“We waren al jaren op zoek naar nieuwe kantoren, maar we wilden hier liever geen open ruimte voor inpalmen en gaven de voorkeur aan een renovatieproject. Het stationsgebouw is dus ideaal, want woningen kunnen er niet komen”, legt Inge Pauwels uit, coördinator van Dialoog vzw. “Samen met de inwoners van Wijgmaal zijn we alleszins zeer opgetogen dat het station nu vier nieuwe functies zal krijgen. In de eerste plaats zullen onze kantoren er komen, maar het belangrijkste is toch dat er eindelijk ook zicht is op een moderne wachtruimte voor de reizigers met een wifi-verbinding, een fietspunt en een plaats waar mensen postpakketjes kunnen afhalen. Op het gelijkvloers zal Spit vzw een eethuis openen met biologisch en lokaal voedsel. Een echt sociaal restaurant zal je het niet kunnen noemen, al zal het personeel wel uit een bepaalde doelgroep gekozen worden. Het station gaat alleszins zijn uitzicht behouden en krijgt ook een permanente exporuimte. We willen hier namelijk een aantal innovatieve technieken uittesten rond energiezuinige renovatie. Zo denken we bijvoorbeeld aan een vorm van modulair bouwen waarbij de installaties eigendom zullen blijven van de producent. De ervaringen die we op dat vlak opdoen, moeten een bron van inspiratie zijn voor iedereen die van plan is om te renoveren.”

Crowdfundingsactie

Leuk nieuws ook voor verenigingen uit Wijgmaal en Leuven, want zij zullen mee kunnen nadenken over de invulling van de vergader- en ontmoetingsruimtes. “De bedoeling is dat ze flexibel zijn, zodat de ruimte de ene keer kan dienen voor een kleine vergadering en de andere keer voor een groot buurtfeest. Voor die inrichting willen we dan ook echt een beroep doen op omwonenden en lokale verenigingen. We willen van vernemen of ze eerder een grote ruimte willen of liever een systeem van flexibele wanden waardoor de ruimte opgesplitst kan worden in kleinere ruimtes”, aldus nog de coördinatrice. Wanneer men een architect heeft gevonden, hoopt Dialoog vzw midden volgend jaar met de renovatie te starten zodat de heropening in de loop van 2018 een feit kan zijn. Zowel de stad als Dialoog vzw investeren elk 400.000 euro in het project. Wie mee wil helpen, kan een gift storten op de rekening BE10 000 000 0404 BIC bpotbeb1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding 128/2844/0085, vanaf 40 euro is gift fiscaal aftrekbaar.

Een update over de werkzaamheden kan je volgen via Facebook.

Bron: HLN

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *