Cohousingproject in Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

Krijgt Wijgmaal binnenkort ook haar eigen cohousingproject? In Leuven zijn er al 2 andere projecten op stapel, Wijgmaal zou wel eens het 3de project kunnen worden van de groep Cohousingprojects. Het project situeert zich op de site waar nu de feestzaal Ter Wichmaele staat, dus in het binnengebied tussen de Baron Descampslaan, de Nieuwstraat en de Gebroeders Tassetstraat. 

Plan cohousing Wijgmaal

In de zoektocht naar geschikte cohousing sites in het Leuvense, vond cohousingsprojects niet alleen sites in de stad namelijk Botanico & De Sijs, maar vonden ze ook een heel geschikte site in Wijgmaal. Sinds begin 2016 heeft Cohousing Wijgmaal ‘Wijg en co’  een optie op een mooie site vlakbij het station.  De groep bestaat momenteel uit een 5-tal gezinnen, maar begint nu met de verdere werving via een reeks infosessies.  šZij beogen een cohousing waarbij principes zoals levenslang wonen, rolstoeltoegankelijkheid en diversiteit centraal staan. Tevens streven ze ernaar dat economie en ecologie hand in hand gaan.

Binnenkort lanceren ze ook een architectuurwedstrijd om het ontwerpteam te selecteren.  Samen met de groeiende cohousersgroep plannen ze dan een bouwaanvraag indienen voor eind 2016.

Meer info over dit chousingproject: www.wijgenco.be

Wat is cohousing? 

Cohousing is in opmars in Vlaanderen. Steeds meer mensen zien de voordelen van een woonproject waarbij ze hun volledig uitgeruste woning hebben, maar een aantal zaken delen met de buren, en ook steden zien er potentieel in. In Leuven lopen verschillende projecten, die stilaan concreet vorm krijgen.Steden blijven aantrekkelijk om in te wonen. Steeds meer mensen zoeken dan ook een woonst in stedelijk gebied, wat voor schaarste zorgt. Bovendien werpt dit vraagstukken op over duurzaamheid, de behoefte aan voorzieningen en het behoud van open ruimte. Hoe zullen we wonen in de toekomst, met aandacht voor duurzaamheid en ruimtegebruik? Cohousing kan daar een antwoord op bieden.Cohousingprojecten in LeuvenIn Leuven zijn drie cohousingprojecten lopende. Het pilootproject aan de Geldenaaksebaan, een samenwerking tussen stad en Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL), werd toegewezen aan De Sijs, een woongroep van zeven gezinnen. Op de Hertogensite, aan de Kapucijnenvoer, is BotaniCo volop hun project aan het uitwerken, met ondersteuning van de stad. Een derde groep gezinnen is actief op zoek naar een site in de rand van Leuven.De Sijs

Eind januari 2014 lanceerden de Bond Beter Leefmilieu en vzw Samenhuizen een oproep aan steden en gemeenten om een gemeenschappelijk ecologisch woonproject op te starten. Leuven stelde zich kandidaat met een stuk grond aan de Geldenaaksebaan en werd geselecteerd. Via dat project kunnen we heel concreet experimenteren en burgers ondersteunen in hun zoektocht naar een betaalbare, duurzame woning, die niet alleen voor henzelf maar voor de hele omgeving een meerwaarde vormt. Bovendien past dit perfect in ons ‘Leuven Klimaatneutraal’-verhaal, want de woningen die er zullen komen, moeten beantwoorden aan strenge energienormen.

Vaak is het vinden van een geschikte locatie een struikelblok voor cohousing-groepen. Daarom reserveren de stad en AGSL een groot stuk grond aan de Geldenaaksebaan voor dit cohousingproject. Zo krijgt de woongroep ook voldoende tijd om een project uit te werken. Want, het is geen kant- en klaar project. De toekomstige bewoners krijgen veel ruimte om het zelf op een duurzame manier uit te denken en te realiseren. Het zijn zij tenslotte die er zullen wonen.

Recent werd het terrein onder de vorm van een erfpacht van 99 jaar aan woongroep De Sijs toegewezen. De zeven enthousiaste gezinnen van De Sijs werkten een project voor 11 woningen en appartementen uit via een architectenwedstrijd. “Onze plannen verenigen een bloeiend sociaal leven en respect voor de privacy van elk gezin”, vertelt Mia Polleunis van De Sijs. “De organische binnentuin is gemeenschappelijk, net zoals het paviljoen met grote eetruimte, keuken en atelier dat kan opengesteld worden voor de buurt om ook de buurtbewoners te betrekken in het sociale leven van De Sijs. Er zullen ook een wasruimte, logeerkamers, een fietsenstalling en enkele auto’s gemeenschappelijk voorzien worden. “

De groep wil uitgroeien tot 11 gezinnen die belang hechten aan ecologisch en duurzaam wonen, aan delen en respect voor ieders eigenheid. Alle leden van deze dynamische groep ervaren nu al de vele sociale voordelen van het project en zetten zich gezamenlijk in om van De Sijs een verrijkende site te maken, waar kinderen in een sociaal warme omgeving kunnen opgroeien en waar volwassenen levenslang kunnen blijven wonen.

BotaniCo

Na een zoektocht van meer dan een jaar, vond de kerngroep van Cohousing BotaniCo in januari 2015, dankzij een doorverwijzing van de stad, een geschikte cohousingsite in de voormalige stadsschool aan de Kapucijnenvoer, tegenover de botanische tuin. De ontwikkeling van de school tot een woonproject met 28 woningen, gaande van studio’s tot gezinswoningen, kadert in de plannen voor de toekomstige Hertogensite in samenwerking met projectontwikkelaar Resiterra.

De groep, die ondertussen is aangegroeid tot 11 gezinnen van verschillende generaties, heeft de voorbije maanden regelmatig met de stad overlegd over de architecturale plannen. Weldra wordt de bouwaanvraag ingediend. Naast 3 logeerkamers, een coworkingruimte, wasplaats en binnenspeelruimte, plant BotaniCo ook een gemeenschappelijke eetruimte waar bewoners terechtkunnen voor een gezamenlijke maaltijd of waar ze gebruik van kunnen maken voor een familiefeestje.

“Zo kunnen we onze individuele woningen vrij compact houden. Door meer te delen kunnen we gebruik maken van faciliteiten die anders buiten onze mogelijkheden zouden liggen voor een woning in het hart van de stad, zoals een grote tuin van 10 are, en zelfs een sauna ”, zegt Monica Quintens van BotaniCo. “Bovendien zal de toekomstige Hertogensite zorgen voor een aangename woonomgeving met veel groen en een autoluw karakter.”

BotaniCo zoekt nog een 15-tal medebewoners en/of investeerders. Meer info en plannen vind je op hun website: cohousingbotanico.wordpress.com.

Wil je op de hoogte gehouden worden van bijeenkomsten, laat je gegevens dan achter op het interesseformulier dat je vindt op de website www.cohousingprojects.be

Meer info bij: federico@cohousingprojects.be – 09 278 08 43

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *