Buurtkar bezorgt senioren verse groenten en sociaal contact

0 Flares 0 Flares ×

Veel senioren zijn minder mobiel en komen daardoor nog weinig hun huis uit. Isolatie en vereenzaming bij senioren is ook in Leuven een realiteit. Met de Buurtkar kan de stad Leuven sociaal contact stimuleren bij senioren. Een Buurtkar is een rondrijdende groenten- en fruitkraam, haalt senioren uit hun isolement en versterkt het sociaal weefsel in de buurten. Niet alleen de senioren, maar alle buurtbewoners jong en ouder zijn welkom aan de Buurtkar.

Foto buurtkar Bornem

Meer en meer sluiten in de deelgemeenten de buurtwinkels, waardoor senioren en minder mobiele mensen niet meer zelf naar de winkel kunnen gaan en dus voor hun inkopen afhankelijk zijn van familie of buren. Vaak komen mensen er niet toe om voldoende verse groenten en fruit aan te kopen, wat ten koste gaat van hun gezondheid.

Hilde Van Wichelen ( gemeenteraadslid ): “De Buurtkar is een groenten- en fruitkraam dat elke week een vast parcours aflegt, elke dag in een andere deelgemeente van Leuven. De inwoners weten op die manier wanneer de Buurtkar langskomt in hun straat. De route doet bij voorkeur de meest afgelegen wijken aan. Het fruit en de groenten komen van lokale boeren. In de Buurtkar kunnen ook een aantal basisproducten van de sociale kruidenier worden gekocht.”

Het stadsbestuur weet niet altijd welke noden er bij senioren leven. Door de Buurtkar kan het stadsbestuur de vinger aan de pols houden en beter inspelen op de noden die aan de Buurtkar ter sprake komen.

Hilde Van Wichelen bezocht samen met Mie Willemse van GroenPlus, de seniorenbeweging van Groen, de Buurtkar in Bornem.

IMG_2231

Mie Willemse : “ Zo’n Buurtkar spreekt me echt aan. Je kan er verse groenten en fruit kan kopen, recht van de boer en in je eigen straat. Je komt het huis uit, je kan zelf je producten kiezen en je kan een babbeltje slaan met de andere klanten, jong en oud. Op die manier versterkt de Buurtkar het buurtgevoel. Je kan er ook allerlei folders met basisinformatie over wonen, ontspanning, financiële steun, gezondheid … vinden. Zo kan je op een laagdrempelige manier hulp krijgen bij de vragen waar je mee zit.”

In Bornem is de Buurtkar een succes. Dagelijks bereikt de Buurtkar heel wat senioren en de sociale impact is duidelijk voelbaar, zeggen de initiatiefnemers. Daarom vraagt Groen het stadsbestuur om ook in Leuven met een Buurtkar te starten.

IMG_2237

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *