Buurtevenement stationsgebouw: wat hebben we er geleerd?

0 Flares 0 Flares ×

Op zaterdag 18 februari organiseerde Dialoog vzw, het architectenbureau, vzw Spit en de stad Leuven een buurtevenement waarop de inwoners van Wijgmaal werden uitgenodigd om hun ideeën te geven over de invulling van de gemeenschapsruimte in het nieuwe stationsgebouw. Een goed initiatief, al was de ontgoocheling bij veel mensen nogal groot dat er nog geen (voorlopige) plannen werden getoond. Via post its schreven de aanwezigen verschillende voorstellen neer, waarvan ik er heel wat  herkende uit de enquête die we met Groen reeds 4 jaar geleden deden bij treinreizigers en omwonenden rond de invulling van het gebouw.

IMG_2028

Het algemene principe rond de renovatie van het stationsgebouw is al gekend, maar ik herhaal het nog even: vzw Dialoog zorgt voor een duurzame verbouwing, op de eerste verdieping komen er kantoren en een toonruimte voor hun organisatie. Op het gelijkvloers komt er een sociaal restaurant uitgebaat door vzw Spit en een verwarmde wachtruimte voor de treinreiziger.

IMG_2027

Via een gesprek met Inge van vzw Dialoog kwam ik nog enkele nieuwe zaken te weten over de verbouwing en invulling:

–          Het gebouw zelf wordt gerenoveerd met aandacht voor het behoud van de huidige architectuur volgens de richtlijnen van erfgoed. Er komt dus geen nieuwbouw.

–          De NMBS denkt eraan het perron te verhogen met de bedoeling de hoge opstap die er nu is weg te werken. Dat is goed nieuws voor de (rolstoel)toegankelijkheid van de trein.

–          Bij de invulling van de ruimte van het stationsgebouw komen er waarschijnlijk 2 ruimtes die door de verenigingen of inwoners kunnen gehuurd worden: 1 grote ruimte beneden, waar ook het sociaal restaurant komt, en misschien ook een kleine ruimte op de eerste verdieping.

–          Er komt een verwarmde wachtruimte in het gebouw en met een openbaar toilet. Hopelijk wordt hier ook een ticketautomaat geplaatst.

–          Men is in gesprek met de NMBS om de fietsenstalling naast het station te verplaatsen, zodat er daar een terras kan worden voorzien. De fietsenstalling zou dan op een andere plaats komen, groter en hopelijk met enkele plaatsen voor fietskarren.

–          Het stationsplein is niet de bevoegdheid van vzw Dialoog of NMBS, maar van de stad. Er zal bij de plannen een voorstel tot nieuwe aanleg van de ruimte voor het station worden getekend. Hopelijk gaat de stad in op dat voorstel en komt er een heraanleg van het stationsplein.

Wie nog vragen of voorstellen heeft, kan steeds terecht bij:

vzw Dialoog

Remylaan 13, 3018 Wijgmaal-Leuven

www.dialoog.be – info@dialoog.be – 016 23 26 49

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *