Anthos is een meerwaarde in De Twijg

0 Flares 0 Flares ×

De Twijg is sinds gisteren de nieuwe tweede thuis voor de 4-jarige Anthos, een jongen met het syndroom van Down. Voor directrice Sarah Clauwers is Anthos een meerwaarde. Toch heeft ze ook bedenkingen. “Ik hoop dat ons team genoeg tijd zal hebben voor Anthos én de andere kinderen. Door het M-decreet zullen tenslotte nog meer kinderen die extra aandacht nodig hebben in gewone scholen terechtkomen.”

Foto Kleuters

In school De Twijg in Wijgmaal is 1 september zonder problemen gepasseerd. Opvallende nieuwkomer was de 4-jarige Anthos, een jongen met het syndroom van Down. Het M-decreet bepaalt immers dat kinderen met een ziekte en/of andere problemen ook terecht kunnen in gewone scholen en niet enkel in het bijzonder onderwijs. Heel wat ouders maakten gebruik van die mogelijkheid en klopten aan bij gewone scholen. Zo ook de ouders van de 4-jarige Anthos, die lijdt aan het syndroom van Down. Directrice Sarah Clauwers en haar team verwelkomen Anthos met open armen.

“We zijn blij met de komst van Anthos naar onze school”, vertelt Sarah Clauwers. “We gaan er alles aan doen om Anthos volledig te integreren in De Twijg. We hopen hem zo goed mogelijk voor te bereiden zodat hij uiteindelijk kan doorstromen naar het eerste leerjaar in onze school. Voorlopig zal Anthos halve dagen les volgen in de kleuterschool maar uiteraard hopen we dat hij snel kan evolueren naar volledige dagen. Kinderen met problemen hebben ook een plaats in onze school. Meer zelfs, dankzij hun aanwezigheid leren andere kinderen dat iedereen uniek en anders is, elk op zijn of haar eigen manier. Via een dramaspel maakten onze leerkrachten dat ook duidelijk met de slogan ‘je bent maar eendje’ met een eend als symbool. Ik zag alvast 410 gelukkige gezichtjes op 1 september, en dat doet deugd.”

Meer aandacht

Toch heeft directrice Clauwers ook bedenkingen bij de gevolgen van het M-decreet. Kinderen met beperkingen vragen immers meer begeleiding en het blijft maar de vraag of daar de tijd voor is klassen met 20 tot 25 leerlingen. “In de klas van Anthos zitten bijvoorbeeld 23 kindjes. Die vragen allemaal aandacht. Het is dus niet evident voor de leerkracht om alles te beredderen. Uiteraard is de leerkracht van Anthos enthousiast om van De Twijg een tweede thuis te maken voor hem. Maar leerkrachten zijn ook maar mensen, gelukkig maar. Het zijn geen tovenaars. Bovendien zitten er nog meer kinderen met problemen zoals leerstoornissen in onze school. Op is op. Hopelijk lukt het om elke leerling de nodige aandacht te geven want anders is het pedagogisch project geen verbetering. Ik ben voorstander van het M-decreet maar het moet haalbaar blijven. Men ging 180 leerkrachten verdelen om het extra werk op te vangen. Maar ze zijn De Twijg blijkbaar vergeten. We krijgen 90 minuten bijstand per week. Dat is zo goed als verwaarloosbaar. Ik hoor minister van Onderwijs Crevits (CD&V) zeggen dat leerkrachten meer flexibel moeten zijn. Ik stel voor dat de minister eens een week komt meedraaien bij ons. Benieuwd of ze na die week nog dezelfde mening is toegedaan.”

Bron: HLN

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *