Actiegroep “Leuven Rechtdoor” opgericht

0 Flares 0 Flares ×

Een 30-tal bewoners uit alle hoeken van de Leuvense regio hebben het initiatief genomen om een actiegroep op te richten tegen de vliegroute ‘Leuven rechtdoor’. Ook in Wijgmaal start er binnenkort een plaatselijke groep. “Eerstdaags stellen we een petitie op om druk te zetten bij de betrokken politici.”

 

Woensdagavond 2 juli 2014 verzamelden voor de eerste keer een 30-tal inwoners uit de brede rand rond Leuven om te kijken welke acties ze kunnen ondernemen als protest tegen de nieuwe vliegroute ‘Leuven rechtdoor’. Er waren niet enkel mensen uit Holsbeek, Haacht, Rotselaar en Keerbergen aanwezig, maar ook inwoners van Kessel-Lo en zelfs Pellenberg. Die laatste zijn gemeentes die vroeger nauwelijks te maken kregen met lawaaihinder van de vliegtuigen, maar nu de route sinds 6 maart veranderd is en de Leuvense regio meer vluchten te slikken krijgt, is ook bij hen de rust ver te zoeken. Ook uit Wijgmaal waren er vertegenwoordigers.

Voor alle aanwezigen op de infovergadering staat het vast dat de huidige situatie zo niet verder kan. “Wij zijn zeker niet tegen vliegtuigen, maar de éénzijdige manier waarop staatssecretaris Wathelet deze beslissing heeft genomen, kunnen wij niet aanvaarden”, leggen Ludwig De Jaeghere en Koen Vandromme uit. Zij zijn de trekkers van de facebookpagina ‘Leuven rechtdoor’, die sinds eind mei al meer dan 400 volgers heeft. “Het is gewoon niet te begrijpen dat er geen overleg is geweest met de betrokken gemeentes of de inwoners, laat staan dat er een studie is geweest omtrent de milieueffecten. Daarom zullen we eerstdaags een petitie opstarten. Het is vijf voor twaalf, want we willen onze eisen op tafel leggen nog voor de nieuwe Vlaamse regering is gevormd.”  “Het gaat hier niet over vier man en een paardenkop hé. Door de nieuwe vliegroute zijn meer dan 100.000 mensen getroffen door lawaaihinder. We willen iedereen wakker schudden om te protesteren tegen dit ‘concentratieplan’, want het gaat hier duidelijk niet over een spreiding. Er zijn altijd gemeentes geweest die met dalende vliegtuigen te maken kregen, maar nu ligt de frequentie veel hoger en zijn ook de stijgers erbij gekomen. We zullen dus zo snel mogelijk de straat optrekken om van deur tot deur zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Enkel zo kunnen we ons draagvlak vergroten en hopelijk voldoende druk zetten bij de betrokken politici.”

Overal in de getroffen gemeentes zullen er nu mensen groepjes vormen die plaatselijk in actie zullen schieten. De kans is groot dat u de komende dagen dan ook een foldertje in de bus krijgt of bij de lokale winkelier een flyer of petitie ziet liggen. Ook in Wijgmaal starten we binnenkort met zo’n groepje. Via deze website en via de FB pagina “Leuven Rechtdoor” kom je te weten wanneer er wordt samengekomen. Al wie mee wil helpen is dan welkom.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

One thought on “Actiegroep “Leuven Rechtdoor” opgericht

 1. Geypen Tim
  9 augustus, 2014 at 23:46

  Ik sluit me volmondig aan.

  Spreiding oké, maar vanaf eind, maart april is het gewoon een beetje teveel aan het worden; regelmatig, gans de dag door. Elke dag vanaf 6.30 -6.45 tot 00.15-00.45. Vooral in het weekend (veel vliegverkeer) is dit echt van het goede teveel. We zijn hier komen wonen, wetende van een vliegroute. We konden hiermee leven. Maar plots ook nog eens opstijgende vluchten moeten slikken en dit gans de dag door?

  U denkt dat windrichting een rol speelt? 10 min nadat de “landende” hun ding gedaan hadden beginnen de “stijgers”? Windrichting? Ik ben geen specialist in aerodynamica maar dit lijkt me onwaarschijnlijk.
  Ik ben me bewust van de mini/macro-economische positie van Brussel .
  Dit mag echter geen vrijgeleide zijn om jonge gezinnen een degout te laten ontwikkelen voor een project waar ze geen voeling/aandeel in hebben.
  Ik ben niet langer de stilzwijgende burger, ik verwijt niemand iets, maar verlang een eerlijke spreiding van zowel de opstijgende als de landende vluchten; eerlijk verdeeld over het grondgebied.
  Ik heb nl gemerkt dat dit een substantiele factor uitmaaakt in mijn levensconfort.
  Veel succes, als ik ergens moet tekenen; laat maar weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *