Actiegroep Leuven Rechtdoor is niet tegen de luchthaven

0 Flares 0 Flares ×

Recent eisten 12 bewonersactiegroepen, die strijden tegen vliegtuiglawaai, een onderzoek naar een mogelijke verhuis van de luchthaven. De actiegroep Leuven Rechtdoor sluit zich niet aan bij dit platform daar ze niet achter alle eisen staan.

“De verhuis van de luchthaven is onrealistisch en zal in ons dichtbevolkt land altijd andere onwetende inwoners hinderen en dat kan niet”, zegt Mark Lambrecht, woordvoerder van de actiegroep Leuven Rechtdoor. “Een luchthaven brengt een aantal voordelen met zich mee en is belangrijk voor onze economie en tewerkstelling en je kan niet in de buurt van de luchthaven wonen zonder enige hinder te verdragen. Onze regio ten noorden van Leuven verwerkt meer dan 80% van alle landend vliegverkeer op de luchthaven. Sinds vorig jaar werden we plots geconfronteerd met bijkomend lawaai van opstijgende vliegtuigen door het verleggen van een vliegroute naar onze regio. Nu hebben we geen enkele dag rust meer en is het evenwicht verstoord. Maar ook al zijn we verontwaardigd, we vergeten ons uitgangspunt niet. We willen eerlijke spreiding van lawaai en stilte voor alle regio’s rond de luchthaven in Zaventem, niet de luchthaven weg.”

In de andere eisen van de 12 bewonersactiegroepen kan Leuven Rechtdoor zich al beter vinden. De actiegroepen vragen ook een maximum aantal vliegbewegingen van en naar de luchthaven Brussels Airport en een verbod op nachtvluchten. Ook voor Leuven Rechtdoor kan de luchthaven niet ongebreideld blijven groeien. Bestaande limieten op nachtvluchten moeten gerespecteerd worden. Landingsprocedures boven onze regio kunnen en moeten nog veel verbeterd worden om de geluidshinder voor de bewoners te beperken.  Maar een eerlijke spreiding van de lawaaihinder rond Brussels Airport is wel de basis voor het samenleven van luchthaven en omwonenden. Het kan niet dat één regio, die sinds het ontstaan van de luchthaven altijd vliegtuigen heeft gekend, plots geen enkel vliegtuig meer wil en de geluidshinder dan maar verlegt naar een andere regio. Uiteraard krijg je dan enorm protest.

 

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *