Geslaagde actie voor een levend station in Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

Op de gemeenteraad van maandag 23 april zou door het stadsbestuur beslist worden dat het gerenoveerde stationsgebouw geen horeca-functie ( bv. een koffiebar ) zal vervullen. Het zal grotendeels in beslag worden genomen door kantoorruimte van vzw Dialoog, aangevuld met een kleine gemeenschapsruimte. Vrijdag 20 april kwamen 150 dorpsbewoners aan het station samen om te protesteren en te ijveren voor een levendige invulling van het stationsgebouw, want daar heeft het dorp echt nood aan.

Als de voorliggende plannen van het stadsbestuur doorgaan gaat een unieke kans verloren om van het stationsgebouw het kloppende hart van een dynamisch dorp te maken. Er is dan geen plaats meer om iets levendigs zoals een koffiebar te starten. Daarom vragen de actievoerders dat de gemeenteraad haar beslissing nog twee maanden uitstelt en in de tussentijd samenkomt met de geïnteresseerden om te zoeken naar alternatieven.

Zo is er ondertussen een aanbieding van vzw Velo om eventueel een fietsherstelpunt samen met een koffiebar uit te baten. Er is een groep bewoners die denkt aan een koffiebar in een coöperatieve structuur, waar de Wijgmalenaars aan kunnen participeren via crowdfunding. En de wereldwinkel van Wijgmaal zoekt een nieuwe locatie. Dit zijn enkele concrete ideeën die er al leven.

 

Om dit aan te kaarten werd er actie gevoerd. s’ Ochtends werd er koffie en warme chocomelk uitgedeeld op het perron. Meer dan 150 voorbijgangers en treinreizigers tekenden een petitie.

Op vrijdagavond waren er nog eens 150 dorpsbewoners present en maakten op die manier duidelijk aan de aanwezige schepen Ridouani dat ze niet tevreden zijn met de huidige plannen. Ze tekenden ook allemaal de petitie.

Daarop heeft de schepen meegedeeld dat er een wijziging in de overeenkomst zal worden gemaakt, waardoor het voorstel in de gemeenteraad wel ruimte laat voor een horeca-gedeelte. Positief nieuws dus voor de actievoerders en voor het dorpsleven. De schepen heeft zich ook geëngageerd om binnen de 2 maanden een vergadering samen te roepen met de geïnteresseerden.

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *