Aarschot start ook juridische procedure tegen Leuven Rechtdoor

0 Flares 0 Flares ×

De gemeenteraad van Aarschot heeft op 23 maart 2015 beslist om samen met de gemeenten Haacht en Holsbeek een juridische procedure te starten om de vliegroute “Leuven Rechtdoor” van op Brussels Airport ongedaan te maken. Aarschot verwijst hier naar de sterk toegenomen lawaaihinder in deze regio sinds de vliegroute op 6 maart vorig jaar ingevoerd werd. 

Voor 6 maart 2014 draaide een deel van de vliegtuigen die opstegen vanop baan 07R Brussels Airport richting Leuven nog voor de universiteitsstad rechts af richting de baken van Huldenberg. Omwille van de lawaaioverlast die zulks veroorzaakte in Heverlee, Oud-Heverlee en Huldenberg werd beslist om de vliegtuigen na het opstijgen nog een tijd rechtdoor te laten vliegen en ze pas voorbij Leuven de bocht te laten nemen.

“Onrechtvaardige concentratie teistert leefbaarheid”
Door de aanpassing van deze vliegroute worden volgens Aarschot de vele bebouwde kernen in deze regio bovenop het landend vliegtuigverkeer nu ook regelmatig geconfronteerd met het lawaai van opstijgende vliegtuigen. “Geen enkele andere regio in het verlengde van de start- of landingsbanen heeft af te rekenen met een dergelijk hoog aandeel van vliegtuigen. Deze concentratie teistert van de leefbaarheid van de regio”, klinkt het in Aarschot.

Een aantal gemeenten uit de regio ten noorden en oosten van Leuven keurden vorig jaar reeds protestmoties goed en stuurden in september ook een open brief aan de federale regeringsonderhandelaars. Omdat dit kennelijk niet veel uitgehaald heeft en de signalen over het al dan niet behouden van de vliegroute niet veelbelovend zijn, start Aarschot een juridische procedure “om deze onrechtvaardige concentratie van geluidshinder ongedaan te maken”.

Bron: De Morgen

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *