Natuurgebied “Dijlemeander” in Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

De Dijlemeander is een nieuwe aanwinst van de stad, een gebied dat pas in 1998 gekocht is. Met de aankoop van het gebied wil het stadsbestuur een nieuw gemeentelijk reservaat oprichten. 

Het gebied “Dijlemeander” is een driehoekig perceel van 7,5 ha gelegen op de grens van Wijgmaal en Wilsele, vlakbij het station van Wijgmaal. Het gebied ligt op de linkeroever van de Dijle en middenin ligt een 500 meter lange afgesneden Dijlearm. Het beheer van deze waterpartij als amfibiepoel staat centraal. Door een gepast beheer van de vegetatie en een afschuinen van de oever wordt een brede strook gecreëerd waar oever- en waterplanten zich kunnen ontwikkelen en amfibieën, watervogels en insecten zich thuisvoelen.

In de noordwestelijke hoek is een bosje aangeplant als landschappelijke afscherming van de industriële omgeving. Een brede overgangszone (een zogenaamde zoom-mantelvegetatie) naar de poel ten zuiden moet een biotoop worden voor heel wat vlinders, vogels en ander gedierte. Andere delen van het gebied worden als soortenrijke graslanden beheerd, deels met schapen.

De hoofdtoegang bevindt zich langs het Dijlepad, een toeristisch fietspad tussen Wilsele-Fort en Wijgmaal. Ook hier zijn enkele infoborden geplaatst die de recreanten op de prachtige natuurwaarden van het gebied kunnen wijzen.

Bron:www.leuven.be  en   www.natuurpunt.be

 

 

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *