22 spoorlopers aan overweg Remylaan

0 Flares 0 Flares ×

Ondanks het harde campagnefilmpje tegen spoorlopers blijven veel mensen het rode stoplicht aan de spooroverweg negeren. Bij een controle aan de Remylaan in Wijgmaal stapten, fietsten of reden op vrijdag 30 oktober 22 mensen in één uur tijd over de spoorwegovergang terwijl het licht al rood was. Dat zijn er drie keer meer dan bij een vorige controle in september.

Op 16 september stonden we één uur lang aan de Remylaan in Wijgmaal. Resultaat: 7 spoorlopers. Anderhalve maand en een nieuw campagnefilmpje van Infrabel later is het resultaat nog veel erger. “22 mensen is natuurlijk erg veel”, zegt Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense politie. “Die mensen die de rode lichten aan een spooroverweg negeren, zijn voor ons een permanente zorg. Naast alcohol- en snelheidscontroles is dat een erg belangrijke pijler. Wij vragen onszelf constant af hoe we de mensen kunnen overtuigen om de regels zo goed mogelijk na te leven. Dat is een kwestie van te zoeken tussen repressie, preventie en sensibilisering. Daarom doen we ook regelmatig controles, al is dat grotendeels werk voor de spoorwegpolitie. Een van onze motorrijders heeft woensdag op de spoorwegovergang aan de Naamsesteenweg in Heverlee nog twee spoorlopers betrapt toen de slagbomen al naar beneden waren”, geeft Vranckx mee.

Iedereen die betrapt wordt als hij of zij de sporen oversteekt, moet voor de politierechtbank verschijnen. Die boetes kunnen hoog oplopen. “Zoiets hangt van de feiten af: er is een onderscheid tussen de sporen oversteken aan een overweg en gewoon in een veld. Maar met een minnelijke schikking kom je er niet vanaf. Je zal sowieso een dagvaarding in je bus krijgen om voor de politierechtbank te verschijnen”, zegt Sarah Callewaert, woordvoerster van het Leuvense parket. “Als je dat rode licht aan de sporen zelf negeert, bedraagt de boete tussen 240 en 3.000 euro. Doe je dat in het midden van een veld, geldt er een ander tarief. Die boetes schommelen tussen 156 en 1.200 euro”, verduidelijkt Callewaert.

Stoerdoenerij

Politiewoordvoerder Marc Vranckx verduidelijkt de gevaren van het negeren van een rood licht: “De risico’s van spoorlopen zijn gekend. Ik zou zeggen: gebruik je verstand, blijf staan tot de slagboom weer boven is. Elk moment kan er iets gebeuren. Stoer zijn helpt niet. Wees ook altijd oplettend en doe vooral niks doms. Als er iets gebeurt, is dat verschrikkelijk voor zowel je nabestaanden als de de treinchauffeur die de onvoorzichtige persoon aanrijdt”, klinkt het. Nick Noël, commissaris van de Leuvense spoorwegpolitie gaf eerder al aan dat zij zowel repressief als proactief te werk gaan, als het om ‘tres-passing’ gaat.

Veel controles

Maar voorzichtigheid is sowieso geboden: “Ik maak graag de vergelijking met een autosnelweg. Daar steek je ook niet zomaar over? Wel, een auto rijdt daar misschien 120 km/uur, terwijl een trein 160 km/uur rijdt. En dan moet je weten dat een trein die 160 km/uur rijdt, een volle kilometer nodig heeft om tot een halt te komen. Mensen denken vaak dat het wel zal lukken, maar dat is niet zo. De filosofie van Infrabel daarover is om zo weinig mogelijk overwegen te voorzien. Dan kunnen er ook minder ongelukken gebeuren. Want dat is jammer genoeg nog steeds maandelijkse kost. Maar daar willen we dus aan werken: in het Leuvense zijn er veel overwegen. Er zullen dan ook veel controles moeten plaatsvinden”, aldus Noël.

Bron: HLN

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *