15 jonge uiltjes in Wijgmaal

0 Flares 0 Flares ×

Eddy Sente uit Wijgmaal is momenteel volop bezig met het ringen van uiltjes. De uilenpopulatie is duidelijk in opmars sinds de groendienst speciale nestkasten plaatst. In Wijgmaal zijn er de voorbije week 15 jonge uiltjes geboren en geringd.

foto uilen Eddy Sente

Het zijn spannende momenten dezer dagen voor Eddy, want het moment is aangebroken om alle uilennestkasten te controleren en de jonge uiltjes te ringen. Woensdagavond kroop hij samen met ringer Ludo door de gewelven van de kerk van Wijgmaal naar een nestkast dat daar helemaal boven in de kerk hangt. De uilenkast hangt er sinds 2011 en in de voorbije vier jaar werden er al veertien jongen geboren. Dit jaar vreesden Eddy en de buurtbewoners echter dat er geen jongen zouden zijn, want door de bouw van het rusthuis achter de kerk, was de aanvliegroute van de uilen naar het nest wat verstoord. Maar niets was minder waar. In het nest vonden Eddy en Ludo drie donzige bolletjes. Uiltjes van drie à vier weken oud, waarvan minstens één een vrouwtje is. Nadien begaven Eddy en Ludo zich nog naar de begraafplaats en een woning in de Wakkerzeelsebaan waar ze kasten voor steenuiltjes hadden. En ook daar bleek het een goed uilenjaar, want in elk nest troffen ze vier steenuiltjes aan. Tel daar nog eens vier bosuiltjes bij die maandag al geringd werden in Wijgmaal, en we kunnen nu al spreken van een succesvol uilenjaar.

“Ik ben nu een vijftal jaar bezig met het ophangen van uilenkasten in Leuven en de buurgemeenten, en in die periode zag ik duidelijk een positieve evolutie”, zegt Eddy. “In totaal hangen er nu zo’n 200 kasten verspreid over heel Leuven. Voor die er hingen, huisden de uiltjes bijvoorbeeld in holle bomen, en hadden we geen idee van de populatie. Ik reed dan ’s avonds rond met de auto en verspreidde uilengeluiden, om zo uilen te kunnen spotten. Ik weet zeker dat er toen bijvoorbeeld geen uilen zaten aan de begraafplaats van Wijgmaal. Nu is daar een zeer succesvolle kast.”

foto uilen jongen

Eigenlijk is Eddy ploegbaas van de ‘bomenploeg’ van de Leuvense groendienst. De aandacht voor de uilen kwam erbovenop als een uit de hand gelopen hobby. “De eerste jaren boekte ik heel weinig resultaat. Maar nu is de uilenpopulatie in Leuven op punt. Ik wil hier de komende jaren nog aan verder werken. De populatie mag zeker nog groeien. Er zijn nog meer dan genoeg muizen in de velden. Zo breng ik het eigenlijk aan naar de buurtbewoners van zo’n kast: ‘iedere muis die door een uil gevangen wordt, moet niet vergiftigd worden’. Een koppel kerkuilen met vier jongen, vangt zo’n 4.000 muizen. Dat is toch veel milieuvriendelijker dan al die mensen die vergif strooien tegen de muizen”, besluit Eddy.

Bron: Het Nieuwsblad

0 Flares Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *